Novi Sad: Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad: Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

  Jubilarni 10. međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama, otvoren je u Skupštini Vojvodine, a tema je “Energetska tranzicija Srbije”.

  Na ovom skupu, koji traje i danas, stručnjaci iz oblasti energetike, ali i privrednici koji su u primenili najsavremenija dostignuća iz oblasti obnovljivih izvora energije i time ostvarili značajne uštede i doprineli očuvanju životne okoline, razmeniće iskustva i znanja. Razgovaralo se o tome šta treba preduzeti u procesu energetske tranzicije i postignutim rezultatima u odnosu na postojeću strategijsku osnovu energetske politike i održivog razvoja Srbije, a sagledana su i iskustva zemalja regiona i Evropske unije. Drugog dana Foruma centralna tema su ostvareni poslovni projekati u zemlji i inostranstvu, a biće održani i B2B sastanci.

  Po rečima predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, koji je otvorio Forum, teme o kojima se razgovara izuzetno su važne jer upućuju na traženje odgovore na pitanja energetske bezbednosti, jačanja institucija i unapređenje politika energetske efikasnosti i obezbeđenja pretpostavki kvalitetne egzistencije u ekološki očuvanom okruženju.

  – Da bi se sačuvali energetski resursi potrebno je izmeniti prioritete i način razmišljanja, prispitati način potrošnje i okrenuti se se ekonomskom rastu, koji ne koristi isključivo fosilnu enegiju – rekao je Pastor. – Za to je presudno znanje jer je ono jedini neiscrpan resurs, koji se, što se više deli i troši, uvećava.

  Po rečima predsedavajućeg Foruma Tihomira Simića, Novi Sad je deset godina energetska gravitaciona tačka Jugoistočne Evrope, a Forum je nastao kako bi pokrenuo i podržao razvojne ideje energetskog sektora u domenu obnovljivih izvora energije

  – U planovima razvoja Evropske unije energija predstavlja okosnicu programa “Evropa 2020”, pa tema Foruma “Enegretska tranzicija Srbije” treba da pruži odgovor kako da Srbija, jačanjem svoje energetske bezbednosti i ostvarivanjem sopstvenih strategija da svoj doprinos jedinstvenom evropskom korpusu interesa – rekao je Simić. –  Zato Srbija mora brzo da načini ključne korake – od efikasnijeg uređenja i postavljanja ciljeva svoje spoljne i untrašnje energetske politike, do ustanovljavanja funkcionalnog unutrašnjeg sistema vrednosti, legitimnog i primenjivog za međunarodnu saradnju i intergraciju u evropskim tržišnim procesima.

  Uručena su priznanja “Top energy”, za najuspešnije realizaciju projekta iz oblasti enrgetike. Ovo priznnje dobili su JP EPS, Ogranak Drinsko – Limske elektrane, HE Bajina Bašta, IEE grupa i Martis komerc iz Martonoša.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Ana Markovič

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE