Novi uslovi za RADNE DOZVOLE u Sloveniji, šta to znači za državljane Srbije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi uslovi za RADNE DOZVOLE u Sloveniji, šta to znači za državljane Srbije?

  U Sloveniji su 26. maja ove godine usvojene nove odredbe o dobijanju radne dozvole.

  Tako je, recimo, jedan od uslova i potvrda o poznavanju slovenačkog jezika, koja će biti neophodna za sve koji žele da se zaposle u Sloveniji. Ta izmena važiće od 2023. godine.

  Koliko je to važno za državljane Srbije i šta je još novo u tom zakonu?

  “Uslovi za dobijanje radne dozvole su se promenili od maja ove godine, a to znači da svi koji žele da rade u Sloveniji prvo se moraju prijaviti u Zavod za zapošljavanje u Srbiji i bez te prijave državljani Srbije se ne mogu zaposliti u Sloveniji. Ono što je novo je i da se mora pribaviti test o poznavanju, odnosno upotrebi slovenačkog jezika”, navodi za RTS Milena Kalauz iz Kopra, koja se bavi tom tematikom.

  Prema njenim rečima, još jedna važna promena koja se ne odnosi direktno na dobijanje radne dozvole, ali se odnosi na pridruživanje članova porodica sa radnikom u Sloveniji na osnovu dobijanja radne dozvole je ta da se pridruživanje porodice moglo ostvariti posle godinu dana, a sada je taj rok promenjen na dve godine.

  “Trenutno su najtraženiji vozači teretnih kamiona, radnici za rad u fabrikama, varioci, zidari, ugostitelji, kuvari, prodavci, čistačice, pomoćnici u turizmu. Veoma se traže električari, prosvetni radnici i drugo”, kaže Kalauzova.

  Obično se, kaže, susreće sa dve vrste potencijalnih kandidata u Sloveniji koji žele da dobiju dozvolu za rad.

  “To su oni koji su već našli poslodavca i potreban im je neko da im obezbedi radnu dozvolu i papire. Desi se da ponekad poslodavac ili nema uslove da obezbedi svu dokumentaciju, ili zbog obima posla nema vremena da administrativno reši dobijanje radne dozvole, pa se obraćaju meni. U tom slučaju ja radniku savetujem sledeće: mora doneti lična dokumenta, pasoš, prijavu od Zavoda za zapošljavanja iz Srbije, potvrdu o stepenu obrazovanja, kao i potvrdu o nekažnjavanju iz Srbije. Svi dokumenti moraju biti original i ukoliko su na ćirilici, moraju biti prevedeni na slovenački jezik“, ističe Kalauzova.

  Napominje da se po dobijanju neophodne dokumentacije podnosi zahtev za dobijanje radne dozvole koji je vrlo jednostavan, ali ukoliko potrebna dokumentacija nije obezbeđena, postupak je veoma otežan i stvara dodatne probleme.

  “Na osnovu iskustva sa terena, mogu reći da postupak dobijanja radne dozvole sigurno traje dva do tri meseca. Pre situacije sa kovidom je možda bilo malo brže, ali sada postupak traje do tri meseca”, napominje Kalauzova.

  Ako su svi uslovi ispunjeni, dobija se dozvola za rad, ali je potrebno da se dobije i dozvola o prebivalištu, a zahtev se predaje preko upravne e-Note i taj postupak traje desetak dana.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE