Novi propisi zahvaljući kojima vas računi za mobilne telefone NEĆE šokirati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi propisi zahvaljući kojima vas računi za mobilne telefone NEĆE šokirati

  Srbija bi na jesen trebalo da dobije novi zakon o elektronskim komunikacijama, koji bi između ostalog trebalo da zaštiti kako korisnike usluga mobilnih operatora, tako i pružaoce usluga, izjavila je Pomoćnica ministra telekomunikacija Irini Reljin.

  Ona je rekla da će taj zakon biti usklađen sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o obligacionim odnosima, a cilj je zaštita potrošača.

  “Pre svega, to se odnosi na prekomerne račune. Kada račun dostigne vrednost dvostruke potrošnje u odnosu na prethodni period, operator mora da vam pošalje informaciju o tome. S druge strane, nekada se dešava da raskidate ugovore jednostrano, to se do sada plaćalo nadoknadom svih troškova, sada nije tako”, istakla je ona.

  Tako će zakon korisnicima omogućiti da u slučaju da žele da prekinu ugovornu obavezu, izaberu način nadoknade štete operatoru u vidu isplate iznosa pune maloprodajne cene terminalne opreme (telefona i drugih uređaja) ukoliko je dobijena uz ugovor, ili isplate razlike u pretplatama koje su iskorišćen, a koje su dobijene pod povoljnijim uslovima uz potpisivanje ugovora.

  Reljin je rekla da novi zakon štiti i operatere, pa tako mogu da isključe korisnika koji stvara setnje u mreži, a daje im se i mogućnost fleksibilnog korišćenja spektra, odnosno da mogu da razmenjuju delove spektra i o tome obaveste regulatora.

  Novi zakon predviđa i još jednu važnu novinu, a to je registracija svih korisnika mobilnih telefona, pa i onih koji koriste pripejd uslugu.

  Reljin objašnjava da će po stupanju Zakona na snagu, operatori odmah moći da počnu da registruju nove korisnike, dok će za postojeće korisnike pripejd usluga biti ostavljen rok od devet meseci za registraciju.

  Kako je objasnila, prikupljanje podataka je neophodno kako bi se sprečile zloupotrebe i kako bi se obezbedilo zakonito presretanje i zadržavanje podataka.

  U dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, operatori su odgovorni za to da obezbede zaštitu podataka korisnika.

  “Podaci ne bi smeli ni na jedan način da budu dostupni van tog zakona”, istakla je Reljin.

  Izvor: N1

  Foto: Screenshot

  Piše: T.K./B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE