"NUSPOJAVA" pandemije - 114 miliona OTKAZA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “NUSPOJAVA” pandemije – 114 miliona OTKAZA

  Oko 114 miliona ljudi u svetu ostalo je bez posla zbog pandemije koronavirusa, ali i mera protiv pandemije i ograničenja država i kompanija, upozorila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

  Najteže su pogođeni mladi radnici, žene, samozaposleni i nisko i srednje kvalifikovani, navodi MOR, a prenosi portal Sindikata “Nezavisnost”.

  Analize MOR o uticajima pandemije na svetsku ekonomiju pokazuju da je u 2020. godini u svetu izgubljeno 114 miliona radnih mesta u odnosu na 2019, da su najveći gubici zaposlenja bili u Americi, a najniži u Centralnoj Aziji i Evropi, gde su sprovođene aktivne mere zadržavanja posla smanjivanjem radnog vremena i finansijskom podrškom preduzećima i radnicima.

  Gubitak posla kod žena bio je za pet odsto veći nego kod muškaraca, a kod mladih radnika za 8,7 odsto u odnosu na starije radnike.

  Najnovije ažurirane procene MOR su da je u toku cele 2020. godine usled pandemije u svetskoj ekonomiji izgubljeno 8,8 procenata globalnog radnog vremena u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2019. godine, što je ekvivalentno gubitku 255 miliona poslova sa punim radnim vremenom.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE