O odlasku kuvara i 150.000 RSD zarade: "Neće niko da radi za 30-ak hiljada"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O odlasku kuvara i 150.000 RSD zarade: “Neće niko da radi za 30-ak hiljada”

    Oglasni stupci i nalozi na društvenim mrežama brojnih restorana i hotela u prestonici, ali i sajtovi za zapošljavanje puni su oglasa za konobare, što svedoči o tome da te radne snage na tržištu nema dovoljno.

    Podaci sajta www.poslovi.infostud.com pokazuju da je vidljiv porast broja oglasa od momenta popuštanja epidemioloških mera.

    Kod ugostitelja se u tom trenutku stvorila potreba za dodatnom radnom snagom, pa se tako povećao i broj novih oglasa.

    Kako za BIZLife portal kažu predstavnici Infostuda, konobari koji su nekada bili vrlo deficitarno zanimanje i gde je postojala velika potražnja za njima imali su periode kad je potražnja skoro pa potpuno stala.

    Primera radi, u decembru 2020. bilo je svega pet oglasa za ovu poziciju za teritoriju cele Srbije, pa je taj broj polako rastao iz meseca u mesec gde je ponuda poslova bila dvocifrena.

    U maju nagli skok potražnje

    U maju ove godine, kada su relaksirane mere, ponuda je skočila na više od 200 otvorenih pozicija i u Infostudu očekuju da će ovaj rast u narednom periodu zadržati kontinuitet.

    U ovom momentu trenutno je aktivno 141 ponuda za posao, ali broj raste i ažurira se na dnevnom nivou.

    Poslodavci za ovu struku uz fiksnu zaradu, nude i dnevnice koje se kreću u rasponu od 1.000 do 2.000 dinara, konkretno u lokalima u centru Beograda.

    Više od 6.000 radnika ostalo bez posla, fali i kuvara, sobarica…

    Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES kaže za BIZLife portal da konobari nisu jedini kadar koji nedostaje i da pored njih fali i kuvara i sobarica po hotelima i restoranima.

    Upozorava da je od početka 2020. do sada 6.300 ljudi ostalo bez posla u sektoru ugostiteljstva.

    Osim korona krize koja je najveće posledice ostavila upravo na ovaj sektor probematično za broj radnika je i to što je sada sezona pa veliki broj njih odlazi na kruzere ili druge letnje destinacije.

    Kaže da je i svuda u regionu slična situacija.

    “Preti ozbiljan nedostatak radnika u ugostiteljstvu, neće niko da radi za male pare”

    „Preti nam ozbiljan nedostatak kadrova u ugostiteljskoj industriji i naše Udruženje HORES je zato pokrenulo obuke za nove radnike kako bi zadovoljili potrebe za kadrovima“, navodi Genov.

    Podseća da je uglavnom reč o mladima koji ujedno prve džeparce zarade u ugostiteljstvu i ukazuje na probleme niskih plata u ovoj oblasti koje jedva da prelaze minimalac.

    „Poslodavci su nastojali da ih zadrže sve dok su mogli a kasnije ni to nisu uspeli jer nisu imali promet. Jasno je da bez ozbiljnije pomoći države ne možemo opstati“ poručuje.

    Dodaje da bi od značaja bila još jedna sektorska pomoć, prevashodno onima kojima je promet i posao značajno opao.

    U kurirskim službama mogu da zarade i 200.000 RSD

    Igor Jovanović iz omladinske zadruge Nefertiti koji godinama sarađuje sa hotelijerima i restoranima kaže da se prekretnica dogodila prošle godine sa pojavom korone i praktično prekidom rada ugostitelja i hotelijera koji su zaposlene morali da pošalju kući.

    „Ti ljudi su morali da se snađu, zatvaranje je trajalo i većina ih je uhlebljenje našla u kurirskim službama gde ima posla i može odlično da se zaradi i teško da će se vraćati na konobarski posao“, kaže Jovanović za BIZLife portal.

    Prema njegovim rečima, tržište dostave je u usponu i oni koji reše baš da zarade mogu mesečno da prihoduju i između 150.000 i 200.000 dinara.

    Čini se da je prosto došlo do preraspodele i tržište je nekadašnje konobare prosto odvuklo na drugu stranu a potencijalni poslodavci u hotelima i restoranima nemaju čime ni da ih privuku da se vrate.

    Na pitanje da li je upoznat sa time da mnogi konobari prelaze da rade u kurirske službe i poslovima dostave, Georgi Genov ukazuje i na to da ne samo konobari već i drugi radnici u ugostiteljstvu prelaze u druge sektore, bolje plaćene poslove, što takođe doprinosi deficitu kadrova.

    “Neće niko da radi za 30-ak hiljada, ljudi se snalaze i prelaze na slične poslove, u kompanijama, marketingu, kuririskim službama, na bolje plaćena mesta..”, navodi.

    Popunjenost hotela oko 30%

    Georgi Genov kaže da turizam ne može živnuti bez otvaranja svih zemalja, i da dalja situacija zavisi upravo od toga.

    Navodi da je popunjenost hotela u Srbiji sada oko 30 odsto.

    U Srbiji je, prema podacima RZS u aprilu ove godine u odnosu na april 2020. godine broj dolazaka turista bio veći za 2.078,2 odsto, a broj noćenja za 857 odsto.

    Broj noćenja domaćih turista bio je veći za 861 odsto, a stranih za 846,8 odsto.

    Nema konobara? Neće ih ni biti, otišli su u kurire i rade za 150.000 RSD

     

     

    Izvor: BIZLIfe

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
    Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE