Obaveza čuvanja bankarske tajne

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obaveza čuvanja bankarske tajne

  Narodna banka Srbije saopštila je da su banke dužne da se u svom poslovanju pridržavaju obaveze čuvanja bankarske tajne i da sa ličnim podacima klijenata postupaju u skladu sa zakonom.

  Banka i članovi njenih organa, akcionari i zaposleni, kao i spoljni revizor banke i druga lica koja zbog prirode posla, imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu, ne mogu te podatke saopštavati trećim licima, navodi se u saopštenju.

  Centralna banka je navela i da svi oni te podatke “ne mogu koristiti protivno interesu banke i njenih klijenata, niti mogu trećim licima omogućiti pristup tim podacima”.

  NBS je povodom informacija u medijima o nepropisnom rukovanju ličnim podacima klijenata određene banke navela da obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni posle prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup ličm podacima.

  Navodi se i da banka može podatke o klijentu koji se smatraju bankarskom tajnom saopštiti trećim licima, samo uz pismeno odobrenje tog klijenta, osim ako zakonom nije drukčije propisano.

  Ukazuje se i da je banka dužna da prikuplja i obrađuje podatke o klijentu fizičkom licu i u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

  NBS je navela i da vrši kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja banaka kao i pravilnu primenu svih odredaba Zakona o bankama, uključujući i odredbe koje uređuju bankarsku tajnu i da može da izrekne neku od korektivnih i prinudnih mera propisanih zakonom.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE