Obrću MILIJARDE, a za porez "MILIONČIĆI" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Obrću MILIJARDE, a za porez “MILIONČIĆI”

Evropska unija, kao i nadležne komisije su više puta do sada kaznile tehnološke gigante Fejsbuk, Gugl i Epl zbog izbegavanja poreza i kršenja zakona o trgovini i zaštiti konkurencije.

Prema najnovijim informacijama, Fejsbuk je u Velikoj Britaniji platio samo 28 miliona funti poreza, iako je imao obrt od rekordnih 1,6 milijardi funti, uz rast profita od neverovatnih 50 odsto.

Gugl je uplatio 66,8 miliona funti poreza na dobit naspram 1,4 milijarde prihoda, A Epl je uplatio 10 miliona, iako su mu prihodi 1,2 milijarde funti. Amazon je “oprezovan” 220 miliona, dok su mi prihodi iznosili 10,9 milijardi funti.

“Velika četvorka” – Fejsbuk, Amazon, Gugl i Epl – plaćaju manje od 300 miliona funti korporativnog poreza na prihode u Velikoj Britaniji od više od 15 milijardi funti.

Tehnološke kompanije često koriste povezane kompanije u Irskoj, Luksemburgu i egzotičnim ostrvima, preko kojih posluju u Evropi i Africi.

Zanimljivo je da je među dvadeset najbogatijih ljudi u svetu većina iz tehnološkog sektora.

Prvi je Džef Bezos iz kompanije Amazon, sa 150 milijardi dolara. U prvih dvadeset su i šefovi kompanija Gugl, Fejsbuk i Orakl.

Izvor: Danas, BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE