Očekujte DRUGAČIJE podatke o BROJU UMRLIH od koronavirusa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Očekujte DRUGAČIJE podatke o BROJU UMRLIH od koronavirusa

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i član Radne grupe za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije koronavirusa, Mirsad Đerlek, izjavio je da će se rezultati Radne grupe verovatno razlikovati od zvaničnih rezultata.

  Rezultati će se verovatno razlikovati, ali ne zbog toga što je neko prikrivao smrti od koronavirusa, već zato što je na početku bilo potrebno vreme za uspostavljanje sistema, rekao je Đerlek za RTV.

  Radna grupa, koja je imala prvi sastanak, “studiozno će da obradi period 2020. godine, a posle toga i 2021. godinu, iz prostog razloga zato što je 2020. dolazak virusa bio veliko iznenađenje”, kazao je on.

  Đerlek je pozvao građane da ne vrše pritisak na Radnu grupu kako bi ona mogla na miru da radi i da imaju strpljenja “jer ovakve stvari treba raditi sa strpljenjem”, te ne treba “požurivati” objavljivanje rezultata.

  “Ogroman je posao, i izuzetno važan. Mi zaista želimo za izađemo s tačnim podacima i dobijemo poverenje. Teško je licitirati vreme (kad će analiza biti završena) za period koji sam najavio, verovatno ćemo se odlučiti da saopštavamo rezultate po regionima”, najavio je on.

  Đerlek je naveo da će među umrle od koronavirusa biti uvršteni i oni koji su umrli sa virusom kao pridruženom bolešću, kao i oni koji su zaraženi umrli kod kuće. Dodao je da će se posebno obratiti pažnja na broj umrlih zdravstvenih radnika.

  “Poenta ove deskriptivne analize nije da se iskažu brojevi, već da vidimo ‘zbog čega, kako i zašto’. Zašto to? Ako se nešto ponovi u budućnosti, da iskoristimo ovu analizu”, naglasio je Đerlek.

  Daleko od pobede nad virusom

  Govoreći o proglašenju kraja epidemije, Đerlek je rekao da to može da proglasi samo struka, i to tek onda kada nekoliko nedelja ne bude novih slučajeva zaraze.

  “S obzirom na to da je virus još tu, mi koristimo izraz da ‘uspostavimo kontrolu nad epidemijom’. Daleko smo od pobede nad koronom”, ocenio je on.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE