Od 1. januara akciza na kafu, ali ne mora da poskupi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 1. januara akciza na kafu, ali ne mora da poskupi

  Od 1. januara naredne godine u Srbiji će početi naplata akciza na kafu, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

  Akciza na neprženu kafu biće 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu. Od tog posebnog poreza očekuje se četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine.

  Nikolić je na predstavljanju novog broja časopisa MAT rekao da su izmene Zakona o akcizama stupile na snagu januara ove godine, a primena odredbe o naplati akcize na kafu je odložena do 1. januara 2018. godine.

  “Prihodi budžeta za narednu godinu su planirani po konzervativnoj metodi, što znači da je moguće da se ostvare i veći, jer, osim prihoda od tog poreza na kafu, predviđeno je redovno godišnje usklađivanje akciza na duvan”, rekao je Nikolić.

  Dodao je da će samo porezi na ta dva proizvoda doneti znatne prihode budžeta 2018. godine.

  Ocenio je da uvođenje akcize na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače, pošto cena sirove kafe nije promenjena od prošle godine.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE