Od Altamire do Ajfona (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od Altamire do Ajfona (VIDEO)

  Čovek uvek želi da ostavi trag i da sebi prilagodi svoje okruženje. Sa izrastanjem srednje klase u Kini u proteklom periodu, jedan od novih milijardera koji je potrebe ovog segmenta populacije zadovoljio jeste čovek koji se bavi prodajom vrata. Zvuči banalno, ali kada su ljudi dobili priliku da imaju svoj prostor i svoj dom, ponos i želja za uređenjem počinju od praga.

  No, nikako se ne završava na pragu.  Kako se uđe u nečiji dom, itekako dolazi do izražaja lični pečat koji neko želi da ostavi. Otkako su naši daleki preci ušli prvi put u pećine zarad skloništa, želeli su da ostave svoj trag. Od Altamire, Lasko ili Magure, jasno je da smo uvek imali potrebu da prostor u kojem boravimo uredimo i prilagodimo kako nam odgovara – da nas smiri, opusti, stimuliše, inspiriše i dočara toplinu doma.

  Napuštajući pećine, koristili smo prirodne materijale različitih dezena, tapiserije, tapete, slike i ikone, boje i razne druge stvari kako bi sinestezijom osećaja omogućili da nam se prostorije obraćaju njihovim tonom, porukom ili narativom. Ono što sada uviđamo jeste da koliko god mi oblikovali prostor u kojem živimo, taj isti prostor povratno oblikuje nas našim stalnim boravkom u njemu.

  Svet se promenio i sa njim su evoluirale i naše potrebe, no neke stvari su ostale da tapkaju u mestu. Industrija boja i tapeta je po svojoj prirodi veoma konzervativna. Naravno, dizajneri će nam otvoriti prilike da probamo nove šablone i boje i eksperimentišemo “u donekle poznatom”, ali u svojoj srži, prilagodljivost koju smo u mnogim drugim industrijama iskusili na talasu novih tehnologija je u sferi uređenja doma nekako izostala.

  Do sada

  Inovativni i optimistični startap iz Beograda je na putu da u potpunosti promeni način na koji razmišljamo o procesu odabira boja, tapeta, dezena, oblika i celokupnog izgleda prostora koji želimo da osvežimo. NewCo je firma koja postoji dve godine, a već se sprema da svojom aplikacijom “See for Yourself” izazove tektonska pomeranja u vekovima staroj industriji.

  Koristeći najnovija dostignuća iz sfere nadograđene realnosti (augmented reality), kao i kompjuterske vizije (computer vision), NewCo nam omogućava da kroz virtuelni prozor naših pametnih telefona vidimo naše spavaće, ili dnevne sobe, trpezariju i druge prostorije u svim bojama koje poželimo, sa svim dostupnim šarama tapeta.

  Ono što je takođe impresivno jeste koliki je deo fokusa u razvoju bio posvećen veštačkoj inteligenciji (artificial intelligence), mašinskom učenju (machine learning) i neuronskim mrežama (neural networks) kako bi se aplikacija naučila šta je zid, šta slika, stolica, sto, nameštaj, senka, svetlost, refleksija i druge stvari koje ljudsko oko uzima zdravo za gotovo. Ako ste imali prilike u skorije vreme da se igrate sa detetom ranog uzrasta koje tek uči reči, tako možete da zamislite i proces kroz koji su ovi momci prošli.

  No, sve je to rađeno sa dobrim razlogom. Kao što ne želite da prilikom krečenja ostavite fleke na sofi, fotelji ili pak da prekrečite omiljenu fotografiju, ili sliku, tako će vam se sada kroz “See for Yourself” uz pomoć AI tehnologije prikazati savršeno okrečeni zidovi ili zidovi sa novim tapetama sa samo nekoliko jednostavnih klikova na telefonu.

  Relevantnost ovog tehnološkog dostignuća je još impresivnija kada znamo da je optimizacija aplikacije postignuta na nivou koji omogućava da ljudsko oko praktično ne primećuje hiljade procesa koji se istovremeno odvijaju kako bi se krajnjem korisniku predstavila savršena slika.

  Zaista, kada se malo zastane i pogleda, toliko stvari smo navikli da možemo da radimo putem telefona, digitalizovano i nadohvat prsta da je neizbežno pitanje kako smo do sada prihvatali da naručujemo palate boja, žmurimo na jedno oko dok boju držimo ispred zida, da prolazimo kroz debate kako će izgledati koja boja pod kojim svetlom i kako će uticati na nas same. Najgore od svega je što se sav ovaj mukotrpni rad zapravo dešava pre nego što se naruče testeri i uopste krene u posao krečenja. NewCo još uvek nije uspeo da okreči zid kroz sočivo kamere, mada to ne isključuju kao mogućnost u budućnosti, ali ono što je sigurno jeste da sada vaš ekran telefona ili tableta postaje prozor u svet mašte i mogućnosti koji ćete lako moći sebi da otključate.

  Aplikacija će se naći na našem tržištu u skorije vreme, dok se ekspanzija ka globalnom tržištu trenutno testira kako bi se našao adekvatan partner.

  Jasno je da je ovakva usluga nešto što je neophodno, a ne samo pogodnost, te se usvajanje i omasovljenje nove tehnologije ne dovodi u pitanje. Jedino je bitno – za šta ćete vi koristiti ovaj novi spektar opcija i da li biste dozvolili sebi da barem malo sanjarite o kompletno drugačijem i hrabrom izgledu vaših zidova?

  Ono što je nama jasno jeste da ćemo znati kome ćemo moći da se zahvalimo kada za nekoliko godina dođe do sveopšte promene u izgledu stanova i kuća i kada se svaka poseta prijateljima oduži zbog inspirativnog okruženja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE