Od dečačkog sna napravio je farmu tartufa i savetuje vas kako da uradite isto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od dečačkog sna napravio je farmu tartufa i savetuje vas kako da uradite isto

  Ovo je priča o ideji mladog momka koji je postao američki snabdevač luksuzne hrane najelitnijih restorana osnivajući sopstvenu farmu fartufa.

  Ian Purkayastha je osnivač firme Regalis Food koja prodaje sveže crne i bele tartufe, ali i kavijar, elitne vrste pečuraka i nesvakidašnje morske plodove kao što su živi morski ježevi. Njegova firma radi sa preko 300 najboljih kuvara širom SAD-a i generiše više od 5 miliona dolara godišnje. Ovaj mladi preduzetnik ima samo 24 godine.

  Svet luksuznih gljiva je počeo da ga privlači još sa 14 godina kada je sa stricem otišao u ekspediciju potrage za pečurkama u Arkanzasu. Ubrzo nakon toga pojeo je jelo sa raviolama crnih tartufa u sosu od guščije džigerice u jednom restoranu. Nakon toga je postao opsednut ovim ukusom.

  Molio je roditelje da finansiraju njegovu ljubav prema tartufima i pomognu mu da dodatno poradi na tom jelu. Odgovor koji je dobio bio je veoma kratak „Nema šanse“. Ian je morao da se sam snađe i odlučio je da sakupi svu ušteđevinu i novac od rođendana i Božića. Skromni iznos koji je sakupio iznosio je svega 100 dolara. Našao je preko eBay France malu kompaniju u Provansi koja je bila spremna da mu isporuči kilogram svežih letnjih tartufa.

  Nakon toga krenuo je da ide po najboljim restoranima sa fakturama u džepu na kojima je bila zabeležena mala suma. Od svojih 100 zaradio je 600 dolara, a otpale delove tartufa zadržao je da sa njima kuva. Tada je imao 15 godina.

  Ovaj genijalan dečko ubrzo je postao izvanredan prodavac. Ono što tada navodi kao najbolju trampu jeste kutija tartufa za koju je dobio sat IWC u vrednosti od čak 20.000 dolara, na Karibima. Malo vremena je trebalo da postane neustrašiv i osvaja tržište.

  Krunišući veliki uspeh nakon nekoliko godina Ian je otvorio sopstvenu farmu tartufa. Sve je počelo zahvaljujući njegovom komšiji koji je imao simpatije prema njegovom trudu i dao mu nekoliko ari zemlje kako bi samostalno počeo da uzgaja ove unikatne gljive. Pored njih momak je zasadio i drveće lešnika. Za taj posao uzeo je psa obučenog za traženje tartufa jer je znao da je svinje koje ih traže teško kontrolisati. „Ljudi su nekada gubili prste pokušavajući da im izvuku tartuf iz usta“, rekao je Ian za Blumberg ( Bloomberg).

  Kada je godina dobra njegov zasad proizvede oko 115 kilograma crnog tartufa od čega svaki kilogram košta 1.800 dolara. Takođe Ian trenutno učestvuje u realizaciji knjige Tartuffle Boy koja će izaći u februaru.

  Za svakoga ko želi da krene njegovim stopama on savetuje sledeće:

  1. Pronađite zemljište u umerenoj klimi. Potražite zemljište bez drveća jer korenje ponekad može štetno uticati i imati neželjene efekte.
  2. Dodajte oko tonu kreča na jedno jutro zemlje do oko tri metra u zemlju. Cilj je da podignete pe-ha vrednost do 7.9 što su optimalni uslovi za uzgoj zimslih tartufa.
  3. Uzmite oko 150 stabala lešnika ili mladog hrasta i neka koren svakog zađe duboko kako bi se pelcovali i kolonizovali. Tartufi će rasti sa njima.
  4. Pravite razmak između svake mladice drveta. Drveće lešnika će brže rasti i podražavati tartufe ranije. Hrastu treba od 10 do 12 godina da sazri ali traje duže.
  5. Naka sve odvoji pet godina. Proveravajte vodu i navodnjavajte. Sadnica lešnika treba da poraste najmanje dva metra. Potražite rupe oko stabala jer to znači da su lokalni glodari pronašli nešto. Tartufe koji rastu u zemlji. Za hrast je potrebno dodatnih tri do pet godina.
  6. Nađite psa za tartufe. Neka tragaju za gljivama i neka vam je sa srećom.

  [preporucene_vesti ids=”249706, 248809, 248612″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE