Od EU 14 milijardi evra za Zapadni Balkan i Tursku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od EU 14 milijardi evra za Zapadni Balkan i Tursku

  Evropski parlament i Savet Evropske unije postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA 3), sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra za Zapadni Balkan i Tursku, za period od 2021. do 2027. godine.

  U pitanju je instrument koji podržava zemlje kandidate i potencijalne kandidate na njihovom putu reformi i ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Uniji.

  “Ovaj dugo očekivani sporazum o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći predstavlja pozitivan, dobrodošao i snažan signal za Zapadni Balkan i Tursku.”

  Dogovoreni paket predstavlja solidnu investiciju u budućnost regiona, a podržava sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa standardima EU i postepeno usklađivanje sa njenim pravilima i politikama, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

  U Briselu navode da će se IPA 3 u narednom sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, tzv. državi Kosovo, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj i to retroaktivno od 1. januara 2021.

  Ističe se da će se njegovo programiranje zasnivati na “tematskim prioritetima”, a ne, kao do sada, na nacionalnim okvirima zemalja koje su u pitanju.

  “To će omogućiti nagrađivanje učinka i napretka ka ključnim prioritetima i povećanu fleksibilnost u odgovoru na nove potrebe partnera na njihovom putu ka pristupanju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

  Oporavak Zapadnog Balkana

  U Komisiji kažu da će IPA 3 biti fokusirana na “strateško i dinamično” raspoređivanje pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i reforme javne uprave, promovisanje ekonomskog upravljanja i reforme ka konkurentnosti.

  Iz okvira IPA 3 finansiraće se i evropski Ekonomsko-investicioni paket za oporavak Zapadnog Balkana, a biće osigurana i koherentnost i komplementarnost između IPA 3 i novog, skoro 80 milijardi evra vrednog Instrumenta za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI).

  Postignuti politički sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU, koji se zasniva na predlogu Evropske komisije, sada će biti preveden u zakonski tekst, pre nego što iz EU pokrenu postupak formalnog usvajanja IPA 3. Usvajanje instrumenta očekuje se na jesen, navode u Briselu.

  Izvor: RTS

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE