Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Od NAKNADA za struju, gas i gorivo građanima NOVI PROZORI

Od naredne godine će i građani Srbije moći da zamene stare i dotrajale prozore ili da obnove fasade svojih kuća uz povoljnije kredite. Deo sredstava, kako obećavaju nadležni, biće – bespovratan. Novac će biti obezbeđen iz Fonda za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude formiran krajem godine, a koji će startovati sa 20 miliona evra, pišu Večernje novosti.

U taj fond će se slivati i sredstva od naknada za energetsku efikasnost, koje će se plaćati za struju, gas i gorivo. Građani će za utrošen kilovat-sat električne energije plaćati naknadu u iznosu od 0,015 dinara, a za metar kubni gasa i litar goriva naknada će iznositi 0,15 dinara.

„Skupština Srbije je u decembru prošle godine usvojila Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim je propisana i visina naknade za unapređenje energetske efikasnosti, za koju slobodno možemo da kažemo da je simbolična. Tako će za prosečni mesečni račun za potrošnju, od 350 kilovata, građani plaćati naknadu 5,25 dinara mesečno. Sredstva od naknada za energetsku efikasnost slivaće se u Fond za energetsku efikasnost“, ističe Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike.

Banjac objašnjava da će građani moći da koriste tako prikupljeni novac za unapređenje energetske efikasnosti svojih stanova i kuća i kupovinu energetski efikasnih uređaja.

Prema njegovim rečima, ova sredstva će biti dodeljivana kroz povoljne kredite, dok će deo novca biti bespovratan. Banjac ističe da je uvođenje ove naknade kao stabilnog izvora finansiranja bio neophodan uslov da bi se obezbedio grant, odnosno bespovratna sredstva Evropske unije.

Naknade za energetsku efikasnost naći će se na julskim računima za struju, gas i gorivo. Srbijagas je svojim potrošačima poslao obaveštenje da će im kubik zbog ovog nameta biti skuplji za 0,15 dinara. Toliko je po litru veća i cena goriva. Naftaši kažu da je, pored akciza, to četvrta naknada koja će uticati na cenovnike na pumpama.

I banke odobravaju zajmove

I u pojedinim bankama u Srbiji, građanima su dostupni zajmovi za energetsku efikasnost iz takozvane GEFF kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, za finansiranje zelene ekonomije. Ovim kreditima mogu da se finansiraju kupovina prozora i vrata, ugradnja izolacije, kupovina toplotnih pumpi, solarnih grejača vode, kotlova i drugih „zelenih proizvoda“.

Zajmovi se odobravaju uz finansijske podsticaje od 15% kada je reč o kupovini samo jedne vrste proizvoda (na primer, stolarije), a do 20% u slučaju da se kupuje više vrsta (npr. stolarija i izolacija). Povraćaj novca je maksimalno 60 dana od dana plasiranja kredita, uplatom na tekući račun klijenta u banci.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixels

What's your reaction?

Komentari

  • Alex

    Za prozore drzava vrati 15% a banka zaracunava kamatu od 10.14% :-) Subvencija na srpski nacin. Inace pre 7-8 godnina za kredite za energetsku efikasnost je kamata iznosila 3% ! Drzavo, bolje nista da ne radis ...

  • Keti

    Sto bih morala da platim naknade kad sam nedavno menjala sve prozore i vrata? Covek ima svoj izbor, da izabere, a da ne bude na grbaci drzava

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE