Od početka pandemije broj svinja u Srbiji smanjen za 1,5 miliona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od početka pandemije broj svinja u Srbiji smanjen za 1,5 miliona

  Pad cena žive vage svinja u Srbiji zbog smanjene tražnje od kada je počela pandemija kovid-19 smanjili su broj svinja za oko 1,5 miliona jer proizvođači gase proizvodnju kako bi smanjili gubitke, rekao je predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.

  On je za Betu rekao da stanje u svinjarstvu neće bitnije popraviti ovih dana blagi rast cena žive vage sa 100 do 120 dinara po kilogramu na 160 do 170 dinara jer su zbog poskupljenja hrane drastični gubici u prozvodnji tovnih svinja.

  “Smanjena tražnja svinjskog mesa od kada je počela pandemija i poskupljenje stočne hrane od početka ove godine za po više desetina odsto, zavisno od vrste, naterali su proizvođače da smanjuju ili potpuno ukidaju proizvodnju tovnih svinja“, rekao je Milićević.

  Dodao je da bi se isplatila proizvodnja tovljenika kilogram bi trebalo da košta više od 200 dinara jer svaka cena ispod te donosi ogromne gubitke.

  On je rekao da je ovih dana meso u trgovinama poskupelo za 10-20 odsto jer trgovci ne žele da gube, a kada je bilo 100-120 dinara po kilogramu nisu smanjivali cenu po kojoj su ga prodavali pre toga.

  “I ja sam smanjio broj krmača sa oko 80-90 na 30 jer je to jedini način da smanjim gubitke. Odgajivači svinja koji još nisu ugasili proizvodnju tovljenika ne obnavljaju proizvodnju što pokazuje i cena prasadi koja ne raste jer ih niko ne kupuje za novi tov”, rekao je Milićević.

  Ministarstvo poljoprivrede, prema njegovim rečima, ne interesuje što proizvođači mesecima traže pomoć, niti brine što se gase male farme u domaćinstvima po selima “jer misle da su važne samo velike farme”.

  “Srbiji je za njene potrebe potrebno oko šest-sedam miliona svinja, a sada nema više od oko tri miliona. U Ministarstvu poljoprivrede ne brinu što se gašenjem farmi svinja po domaćinstvima u selima, gase i sela i ljudi beže u gradove ili inostranstvo”, rekao je Milićević.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE