Odgovor Kisić-Tepavčević na pismo lekara: Nismo čuli nijedan konkretan predlog

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odgovor Kisić-Tepavčević na pismo lekara: Nismo čuli nijedan konkretan predlog

  Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da je svaka pomoć kolega Kriznom štabu dobrodošla, ali da do sada nije čula nijedan konkretan predlog.

  Odgovarajući na zahteve Vladi Srbije u otvorenom pismu grupe lekara okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida”, Kisić-Tepavčević je na konferenciji za novinare kazala da svako ima pravo na svoje mišljenje i da su svi predlozi dobrodošli, ali da njih i dalje nema.

  „Ono što treba da se zna da u Srbiji ima 33.000 lekara. Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu pretpostavljam da se razumeju kada su u pitanju zarazne bolesti kada su našli za shodno da iznose kritike, mada među njima ni epidemiologa ni infektologa ni imunologa“, navela je ona.

  „Treba da postoji kritika, nismo čuli nikakve konkretne predloge, pozivaju se na Hipokratovu zakletvu, nisu je samo oni položili već svi mi i u svakom momentu dajemo sve od sebe da pružimo maksimum, da preporučimo odluke koje su najbolje za našu popupaciju“, rekla je Kisić-Tepavčević.

  Dodala je da su se Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu u toku dana javile pojedine kolege navedene kao potpisnici tog pisma kako bi povukli svoj potpis, navodeći da im nije bilo tačno predstavljeno šta to tačno potpisuju.

  „Ali svako ima pravo na svoje mišljenje, svaka pomoć nam je dobrodošla, otvoreni smo za svaku vrstu pomoći i podrške“, navela je ona.

  Na pitanje zašto omalovažava kolege koje su potpisale pismo navodeći da nisu stručni, Kisić-Tepavčević je rekla da rekla je da poštuje sve kolege a da se što se tiče određenih mera koje su se ukidale, da su donete u skladu sa indikatorima koji su postojali.

  „Ništa ne treba da se krije. U momentu kada je veliki broj obolelih, otvaramo nove bolnice, kada nema obolelih, zatvaramo. Zatvorili smo sve kovid bolnice, prijem je bio samo na Infektivnim klinikama, sporadični brojevi pregleda. Takva je bila epidemiološka situacija svuda u svetu. Da li je otvaranje dovelo do transmisije virusa svuda u svetu, jeste“, navela je ona na pitanje da li su opravdane kritike iznete u pismu.

  Na pitanje da li je Krizni štab izgubio kontrolu nad epidemijom, Kisić-Tepavčević je odgovorila odrično i istakla da je u svakom momentu svaka odluku koja je doneta bila zasnovana na medicini, odnosno indikatorima koji su bili transparenti.

  Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida” u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE