Odgovor kompanije Tisza Automotive na optužbe sindikata Sloga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odgovor kompanije Tisza Automotive na optužbe sindikata Sloga

  Kompanija Tisza Automotive odgovorila je na saopštenje Informativne službe Udruženih sindikata Srbije Sloga pod naslovom “Skandalozno uzimanje izjava članovima Sloge u Tisza Automotive”, koje prenosimo u celosti:

  Verujemo da je navedeno saopštenje nastalo na način da je sindikat Sloga Tisza Automotiv namerno propustio da svoju centralu upozna sa činjenicama koje čine neosnovanim optužbe iznete na račun poslodavca.

  Članom 208. Zakonom o radu je propisano da je svaki sindikat dužan da dostavi poslodavcu odluku o izboru predsednika i članova organa sindikata, u roku od osam dana od dana izbora organa.

  Sindikat Sloga Tisza Automotiv je upisan u registar sindikata 9. septembra 2020. godine. U periodu nakon osnivanja ovog sindikata, poslodavac je primio više podnesaka svojih zaposlenih u kojima su oni ukazivali na sumnju da sindikat Sloga Tisza Automotiv deluje nezakonito jer nema izabrane organe.

  Radi razjašnjenja nastale situacije, poslodavac je 19. oktobra pismenim putem pozvao sindikat Sloga Tisza Automotiv da dostavi odluku o izboru predsednika i članova organa sindikata.

  Isprava, koja sadrži Odluku skupštine sindikata o imenovanju predsednika, potpredsednika, sekretara i članova izvršnog odbora, dostavljena je poslodavcu 30. oktobra. Prema ovoj ispravi sednica skupštine na kojoj je doneta odluka o izboru organa održana je dana 27. septembra, u Kikindi.

  Zakonom o radu ili drugim propisnom nije regulisana procedura u kojoj se, u opisanom slučaju sumnje, vrši provera validnosti odluke o izboru predsednika i članova organa sindikata.

  Zakonom o radu su utvrđena brojna prava i ovlašćenja sindikata, među njima i pravo na sticanje reprezentativnosti i pravo na učešće u kolektivnom pregovaranju. Sindikati su ozbiljne institucije koje kompanija Tisza Automotive izuzetno poštuje i sa kojima odlično sarađuje. Kao rezultat te saradnje, pre više od dve godine, Tisza Automotive je zaključio kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom.

  Poslodavac je dužan da isti odnos ima prema svakom sindikatu koji je kod njega osnovan. Poslodavac je dužan da pazi i na to da svi sindikati sa kojima sarađuje, razgovara, pregovara deluju zakonito, u smislu da imaju legitimno izabrane organe.

  Ne može poslodavac da, bez prethodnog utvrđivanja osnovanosti sumnji, sarađuje sa sindikatom protiv kojeg radnici kompanije podnose predstavke o tome da nema izabrane organe.

  U suprotnom bi poslodavac mogao doći u situaciju da svoje odluke donosi u saradnji sa sindikatom koji nema izborni legitimitet ili čak da zaključi i kolektivni ugovor sa rukovodstvom sindikata koje nisu izabrali članovi sindikata.

  Zbog evidentne sumnje da je dostavljena Odluka o imenovanju predsednika, potpredsednika, sekretara i članova izvršnog odbora sačinjena tako što nije održana sednica skupštine i nisu sprovedeni izbori za članove organa sindikata, poslodavac je bio primoran da održi sastanke sa zaposlenima koji su navodno izabrani u organe sindikata Sloga Tisza Automotiv.

  Šta je poslodavac u opisanoj situaciji mogao drugo da uradi? Da ignoriše podneske svojih radnika i da započne saradnju sa sindikatom koji nema izabrane organe? Uvereni smo da ne bi na taj način ni jedna ozbiljna kompanija postupila.

  Na ovim sastancima (o kojima su vođeni uredni zapisnici) zaposleni, koji su navodno izabrani u organe sindikata Sloga Tisza Automotiv, izjasnili su se da nisu prisustvovali bilo kakvoj sednici na kojoj bi se vršio izbor organa ovog sindikata i da nisu bili obavešteni o tome da je održana bilo kakva sednica na kojoj se vršio izbor sindikalnih organa.

  Sastanci sa zaposlenima, koji su navodno izabrani u organe sindikata Sloga Tisza Automotiv, nisu održani zbog „nedostavljanja akta o upisu u Registar sindikata u blagovremenom roku” kako se navodi u saopštenju USS Sloga, već zbog sumnji iznetih od strane radnika kompanije da ovaj sindikat nema izabrane organe i da deluje mimo zakona.

  Na žalost, na ovim sastancima je potvrđena sumnja da je isprava koja sadrži navodnu Odluku o imenovanju predsednika, potpredsednika, sekretara i članova izvršnog odbora sindikata Sloga Tisza Automotiv, lažna isprava, jer dana 27. septembra (a ni pre ili kasnije), nije u Kikindi (a ni u drugom mestu) održana sednica skupštine ovog sindikata. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Tisza Automotiv

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE