Odgovori na 3 NAJČEŠĆA PITANJA u vezi sa vakcinama protiv korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odgovori na 3 NAJČEŠĆA PITANJA u vezi sa vakcinama protiv korone

  Da bismo ikada mogli da se vratimo bar nekoj prividnoj normalnosti, svetsko stanovništvo mora biti imuno na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, tvrde stručnjaci.

  Ali sa toliko različitih vakcina u proizvodnji nesumnjivo se postavljaju i postavljaće se pitanja, poput da li mogu da primim vakcinu ako sam učestvovao u probnom testiranju drugih verzija? I, šta ako sam već preležao kovid-19, da li mi je i dalje potrebna vakcina?

  Na sva ova pitanja može odgovoriti osnovno razumevanje imunologije, piše profesorka inflamatornih bolesti Trejsi Hasel koja odgovara na TRI NAJČEŠĆA PITANJA u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa.

  Da li smem da primim drugu dozu različite vakcine?

  Revakcinacija poboljšava kvalitet imunološkog odgovora i šalje podsetnik o virusu. Nije važno da li se vakcina koja se koristi za pripremu imunološkog sistema razlikuje od one koja se koristi za jačanje, sve dok obe sadrže virusni protein koji izaziva imunološki odgovor.

  Revakcinacija, primanje takozvane buster vakcine, je česta, a vremenski interval između davanja tih vakcina varira. Na primer, revakcinacija protiv tetanusa savetuje se svakih deset godina, dok za vakcine protiv hepatitisa A ili morbila ponovna vakcinacija nije potrebna.

  Samo proučavanjem imunološkog odgovora kod ljudi koji su vakcinisani, moći ćemo da utvrdimo kada su i da li su potrebne dodatne vakcinacije. To će se utvrditi merenjem odgovora antitela i T ćelija na SARS-CoV-2 u uzorku krvi.

  Šta ako sam preležao COVID?

  Čak i ako ste se oporavili od virusa korona, i dalje možete imati koristi od vakcinacije. Postoje dokazi kod hospitalizovanih pacijenata da je infekcija bila toliko jaka da se imuni odgovor iscrpio i da imunološka memorija na virus nije efikasno formirana. Takođe, ako ste imali vrlo blagu infekciju, vaš imunološki sistem možda nije razvio imunološku memoriju. Dakle, vakcinacija može biti korisna, bez obzira da li ste imali tešku ili blagu kliničku sliku.

  Šta ako sam već primio probnu vakcinu?

  Ako ste učestvovali u ispitivanju kovid-19 vakcine, to bi vam moglo dati prednost u pristupu vakcini i mogli biste brže da dostignete potrebni prag imuniteta. Druga mogućnost je da je vaša probna vakcinacija bila toliko efikasna da vam neće biti potrebna revakcinacija.

  Važno je da proizvođači vakcina prate ljude koji su primili vakcinu kako bi videli kako je njihov imuni sistem reagovao i da li im je vakcina dala imunitet. Ovo praćenje treba sprovoditi tokom dugog perioda i obuhvatiti različite delove stanovništva: mlade, stare, različite etničke grupe i pacijente na lekovima koji slabe imuni sistem.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE