Odlazak velikog reditelja: Preminuo Goran Paskaljević

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlazak velikog reditelja: Preminuo Goran Paskaljević

  Proslavljeni srpski filmski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini.

  Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto ’68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

  Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

  Napravio je preko 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova.

  Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima Varljivo leto ’68, Bure baruta, Vreme čuda, „Tango argentino, Tuđa Amerika.

  Uloga u filmu Gorana Paskaljevića Poseban tretman donela je Mileni Dravić nagradu za sporednu glumicu na Kanskom festivalu.

  Snimajući film Kako je Hari postao drvo, Paskaljević je sarađivao sa čuvenim irskim glumcima Kolmom Minijem (serija Zvezdane staze: Sledeća generacija), Kilijanom Merfijem (serija Birmingemska banda)

  Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji U zemlji bogova.

  Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

  Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

  Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

  Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE