Odlažu se strožije probne dozvole

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlažu se strožije probne dozvole

  Primena novih propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, koji se odnose na nove vozače i izdavanje probnih vozačkih dozvola po strožem režimu, odlaže se do 2. septembra, saznaju Novosti.

  Zakonodavac je, naime, uočio da bi veliki broj obrazaca za “stare” probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi, ukoliko bi propisi stupili na snagu 3. aprila, kao što je prvobitno predviđeno, taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.

  Zato će do 2. septembra svi koji polože za upravljanje putničkim automobilom (steknu dozvolu za kategoriju B, na koju se promena isključivo odnosi) dobijati probne vozačke dozvole po propisima koji su važili do sada.

  To, praktično, znači da će se probna vozačka dozvola izdavati osobama sa 17 godina, onima sa 18 ili više godina koji prvi put polaže za ovu kategoriju motornih vozila na period od godinu dana, uz nekoliko bitnih ograničenja.

  Vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi, radi se o takozvanoj nultoj toleranciji. Zabranjeno im je upravljanje motornim vozilom u periodu od 23 do pet sati ujutro.

  Maksimalno dozvoljena brzina kretanja automobila je 90 odsto maksimalno propisane brzine na određenom putu, a maloletni novopečeni vozači vozilom mogu da upravljaju samo uz prisustvo osobe koja ima važeću vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina. Takođe, osobama sa probnom dozvolom zabranjeni su i takozvani hends fri uređaji.

  Po novim propisima, koji će stupiti na snagu 2. septembra, osobe koje polože vozački ispit sa 17 godina, probnu dozvolu moraju da koriste pune četiri godine, a oni stariji od 19 godina moraće da je imaju najmanje dve godine. Uvedeno je i ograničenje snage motora automobila koji voze osobe sa probnom dozvolom i ona iznosi 80 kilovata.

  [preporucene_vesti ids=”324953″]

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE