ODVAJANJE vakcinisanih i nevakcinisanih (NI)JE diskriminacija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ODVAJANJE vakcinisanih i nevakcinisanih (NI)JE diskriminacija

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su etički principi javnog zdravlja drugačiji od opštih etičkih principa, zbog čega bi trebalo razmišljati o načinu za odvajanje vakcinisane i nevakcinisane populacije.

  On je gostujući na TV Prva naveo da su brojevi novozaraženih kovidom manji nego ranije, ali da se povećavaju, kao i da je to neumitan proces u narednih nekoliko nedelja, ili do mesec dana.

  “Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i (zbog onih) koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo”, kazao je Kon, prenela je Beta.

  On je dodao da veliki deo sveta pribegava “nečemu što liči na diskriminaciju” i da se automatski postavlja pitanje da li su takve mere protivustavne, ali da, po njegovom mišljenju, profesije koje su vezane za zdravstvo treba podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji.

  “Imate situaciju da neko nenamerno može da zarazi drugu osobu. (Slično već činimo vakcinacijom) protiv gripa, morbila, difterije… To su sve zakonom obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike. Tu se samo postavlja pitanje volje, i to političke volje. Kao i uvek, procenjuje se da li mera može da se sprovede ili ne”, kazao je Kon.

  Otpor prema vakcini i treća doza

  Komentarišući potrebu za trećom dozom vakcine, Kon je kazao da će vakcinisani odluku o tome donositi sa svojim izabranim lekarom, a da iako nova istraživanja pokazuju da dve doze imaju efikasnost u sprečavanju zaražavanja od 42 odsto, i dalje imaju efikasnost protiv težih oblike kovida u 91 odsto slučajeva.

  “Određene su kategorije koje moraju da prime treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obe su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga”, dodao je Kon.

  Kada je u pitanju otpor prema vakcini, Kon je rekao da shvata da su mladi podložni sugestijama i da će neko njegov stav o tome shvatiti kao ekstreman – “vakcinacija je pitanje patriotizma”.

  “Mi nemamo drugi izlaz iz ove situacije, neko pokušava da predstavi da je ovo zavera, finansijska mućka, ja to ne mogu da prihvatim.”

  Tužan sam zbog toga što su mladi podsvesno pod ogromnim uticajem interneta, društvenih mreža, to je moje lično objašnjenje njihovog otpora, bunt neki je tu i to nije samo kod nas, to je u celom svetu kod mladih. Nema tog patriotskog događaja i osećaja, da shvate da je to jako značajno. Neko će reći da je to što kažem preterano, ali ja znam da nije, rekao je on.

  Dobacivanje na ulici

  Doktor Kon je otkrio i šta ga pogađa i odgovorio svima koji ga kritikuju.

  “Ali pogađaju me gluposti, kada mi neko dobaci na ulici, svi ćemo da pocrkamo u septembru. Jer želi da bude duhovit. Mene to više pogodi nego druge stvari, reći ću vam i zašto. Zato što nećemo da pocrkamo, eto zašto. Sve radimo da ljude pripremimo da ne budu iznenađeni, da se čuvaju”, zaključio je Kon.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Beta, Novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE