OECD predlaže: Uvedite porez na NASLEDSTVO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OECD predlaže: Uvedite porez na NASLEDSTVO

  U potrazi za dodatnim prihodima koji će poboljšati stanje u budžetima opterećenim koronakrizom, vlade bi trebalo da razmotre porez na nasledstvo i nekretnine, poručila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

  Ti porezi su trenutno u većini zemalja tek skroman izvor budžetskih prihoda zbog izuzeća, istakao je OECD.

  Izdvojili su slučaj SAD gde vlasnici samo 0,2 odsto nekretnina plaćaju porez na nasledstvo, a gotovo 80 odsto bogatstva u rukama je 10 procenata najbogatijih domaćinstava.

  Porezi na nekretnine i nasledstvo čine samo 0,5 odsto ukupnih poreskih prihoda u 24 članice OECD, uglavnom razvijenih zemalja koje imaju takve namete, utvrdio je OECD.

  Vlasnici većine nekretnina u pojedinim zemljama uopšte ne plaćaju porez zahvaljujući velikodušnim izuzećima za blisku rodbinu i za imovinu, poput kompanija u porodičnom vlasništvu, tumače u OECD.

  Poreski sistemi se uveliko razlikuju od zemlje do zemlje, pa se tako izuzeća za prebacivanje vlasništva na decu kreću u rasponu od 17.000 dolara u Belgiji do 11 miliona dolara u SAD.

  U nekim zemljama naslednici mogu izbeći ili smanjiti porez darom koji često ima povoljniji poreski tretman. To znači da plaćaju znatno niži porez nego što zakon propisuje za tu vrstu imovine.

  U SAD i Velikoj Britaniji najbogatija domaćinstva plaćaju porez po nižoj stopi od ostalih bogataša, otkriva OECD.

  Otpor srednje klase

  Prostora za veći doprinos državnim finansijama prenapregnutim pandemijom ima, ali u OECD ističu mogućnost oštrog protivljenja takvim nametima.

  “Porezu se protivi srednja klasa koja ga ne plaća”, objasnio je direktor OECD za poresku politiku i upravu Pascal Saint-Amans.

  Rezultati istraživanja OECD odražavaju kritiku mladih da ne mogu kupiti nekretninu i skućiti se bez velike pomoći roditelja ili deda i baka.

  “Da bi porezi na nasledstvo igrali važnu ulogu u državnim prihodima, trebalo bi ih bolje urediti nego što je trenutno slučaj u mnogim zemljama”, zaključuje šef poreske politike i statistike OECD David Bradbury.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE