Oficiri odlaze u kamiondžije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oficiri odlaze u kamiondžije

  Stanje u Vojsci Srbije nikada nije bilo gore, sudeći po sve većem broju oficira koji napuštaju armiju nezadovoljni brojnim faktorima. U proseku Vojsku dnevno napuste dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice.

  Poražavajuće je i to što generali i majori nakon višedecenijskog rada napuštaju svoje pozicije kako bi, trbuhom za kruhom, najčešće vozili kamione ili konobarisali u inostranstvu.

  Takvu sudbinu svojih kolega deli i major Dragan Gligić koji je, na sopstveni zahtev, napustio VS jer se poslednjih godina nije osećao kao njen pripadnik “već kao radnik na održavanju kruga i prostorija”.

  U zahtevu za prestanak profesionalne vojne službe koji je podneo nadležnima u maju izneo je niz razloga zbog kojih se odlučio na takav korak, kao i niz primedbi na rad vojske.

  Gligić trenutno vozi kamion i čeka papire iz inostranstva, kako bi tamo otišao da radi. Cilj mu je, kako kaže, da celu porodicu odvede iz zemlje “kako se ne bi mučila i trpela poniženja u državi”.

  Posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice je istakao je da ne želi da bude više na toj poziciji, jer mu je zbog opstrukcije i ličnih animoziteta pojedinih nadređenih, uprkos najvišim ocenama koje je godinama dobijao, onemogućeno napredovanje u karijeri, prenosi Danas.

  Godišnje vojsku napusti 1.600 ljudi

  Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, precizira za Danas da Vojsku dnevno u proseku napuste po dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice. Godišnje je to oko 1.600 zaposlenih.

  “To su alarmantni podaci, ali nadležni ne čine ništa kako bi se njihov položaj u vojsci poboljšao. Oni koji odlaze najčešće postaju vozači kamiona, odlaze u Nemačku ili Austriju, veliki broj njih postaju konobari uglavnom na Malti, a određen broj vojnika posao nalazi na kruzerima”, ističe Antić.

  Umesto na svojim radnim mestima, pripadnici Vojske Srbije su jedno vreme čak bili i statisti u filmu Lazara Ristovskog “Čarape kralja Petra” gde su za dnevnicu glumili vojnike, ali i seljake na njivama. Dane su provodili na suncu, ali nisu mogli da odbiju zadatak, jer je to bila naredba iz Generalštaba VS.

  Ponovo obavezni vojni rok?

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država razmatra vraćanje obaveznog vojnog roka za muškarce, za dva do tri godine.

  Vučić je novinarima na aerodromu u Batajnici rekao da će to zavisiti od finansijskih mogućnosti, kako bi država imala mogućnosti da preventivno deluje na bilo koga ko bi pokušao da je bezbednosno ugrozi.

  Prema njegovim rečima, u planu je da vojni rok traje od tri do šest meseci, a ljudi koji bi odslužili vojni rok imali bi prednost u zapošljavanju u državnim i javnim službama.

  “Još razmišljamo. Neću ništa da obećavam po tom pitanju. To zavisi i od finansija”, rekao je Vučić i dodao da bi to moglo da bude organizovano od 2020. ili 2021. godine.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE