OHRABRUJUĆE vesti: Vakcina Novavaksa USPEŠNO proizvela antitela

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OHRABRUJUĆE vesti: Vakcina Novavaksa USPEŠNO proizvela antitela

  Kompanija Novavaks saopštila je da je njegova eksperimentalna vakcina proizvela visok nivo antitela protiv virusa COVID-19, pokazuju preliminarni podaci kliničkog ispitivanja u ranoj fazi.

  Kompanija je saopštila da bi već krajem septembra mogla da krene u treću fazu testiranja, kao i da bi 2021. godine mogla da proizvede od milijardu do dve milijarde doza vakcine.

  Šef istraživanja Novavaksa Gregori Glen rekao je da bi kliničko ispitivanje u kasnoj fazi moglo potencijalno da pruži dovoljno podataka za dobijanje regulatornih odobrenja već u decembru.

  Kompanija za biotehnologiju sa sedištem u Merilendu navela je da je njen kandidat za vakcinu, NVKS-CoV2373, proizveo više nivoe antitela kod zdravih dobrovoljaca nakon dve doze, od onih koji su pronađeni kod pacijenata koji su preležali COVID-19.

  Efikasne vakcine i tretmani smatraju se ključnim za zaustavljanje pandemije koja je odnela više od 695.000 života širom sveta.

  Novavaksova vakcina sadrži sintetizovane delove površinskog proteina koji koronavirus koristi za invaziju na ljudske ćelije, podstičući proizvodnju antitela za borbu protiv infekcije.

  Američka vlada u julu je pristala da plati Novavaksu 1,6 milijardi dolara za pomoć u pokrivanju troškova vezanih za testiranje i proizvodnju vakcine, s ciljem da se do januara 2021. nabavi 100 miliona doza.

  Ispitivanje, koje je započelo krajem maja, testira vakcinu na 106 ispitanika u dobi od 18 do 59 godina. Faza I proučavala je sigurnost vakcine i sposobnost izazivanja imunog odgovora.

  Osam učesnika studije doživelo je štetne neželjene efekte nakon što su primili drugu dozu vakcine tokom ispitivanja, mada nijedan slučaj nije zahtevao medicinsku intervenciju, saopštila je kompanija.

  Glavobolja, umor i bolovi u mišićima bili su među češćim nuspojavama, a ispitanici su dobro podneli vakcinu, saopštila je kompanija.

  Pošto se COVID-19 vakcine razvijaju neviđenom brzinom, pitanja bezbednosti se pažljivo prate.

  “Kada govorite o vakcinisanju celog sveta, bezbednost je gotovo važnija od efikasnosti”, rekao je Brad Loncar, izvršni direktor Loncar Investments-a, investicionog fonda specijalizovanog za biotehnološke kompanije.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE