Oksfordski rečnik ima POJAM GODINE: Živimo u eri POST-ISTINE (Post-truth)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oksfordski rečnik ima POJAM GODINE: Živimo u eri POST-ISTINE (Post-truth)

  Pročitali ste da su Džulijan Asanž i Pamela Anderson u vezi. Onda ste naleteli na neki članak koji najavljuje Treći svetski rat. Zatim ste čuli, od nekog ko se informisao (preko društvenih mreža naravno), nekoliko verzija zašto Bob Dilan neće da primi Nobelovu nagradu za književnost. Da li je sve ovo tačno? Koga briga.

  Vesti se spremaju kao brza hrana,  a isto tako se i konzumiraju. Nemaju nikakvu nutritivnu vrednost za nas, a stalno smo gladni i hoćemo još.

  Trenutno ushićenje, zadovoljavanje potrebe, i posle nekoliko trenutaka sve se zaboravlja.

  U eri Donalda Trampa i Bregzita, Oksfordski rečnik odredio je da internacionalna reč godine bude „post-truth“ odnosno post-istina, koja odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, piše The Guardian.

  Definisana je rečnikom kao pridev „koji se povezuje ili označava okolnosti u kojima su objektivne činjenice manje uticajne u oblikovanju javnog mišljenja nego izazivanje i pozivanje na emocije i lična uverenja“. Urednici su rekli da se korišćenje termina „post-truth“ povećalo oko 2.000 odsto u 2016. za razliku od prošle godine.

  Vrunac u koriščenju doživela je „u kontekstu EU referenduma u Velikoj Britaniji i predsednički izbori u Americi.“

  Predsednik Oksfordskog rečnika Kasper Gratvol (Casper Grathwohl) rekao je da upotreba ovog termina ne pokazuje znake usporavanja, i da ga ne bi čudilo da post-istina postane termin koji tačno opisuje naše vreme.

  Nije iznenađujuće da naš izbor odražava godina u kojoj su dominirali politički i društveni diskurs. Kada se na to dodaju društveniji mediji kao izvori vesti i povećano nepoverenje prema činjenicama koje daje javnost, post-istina je koncept koji će se sigurno zadržati neko vreme.

  Zanimljivo je da je ovaj termin prvi put korišćen 1992. godine u eseju pokojnog srpsko-američkog dramskog pisca Stiva Tešića (Steve Tesich) u magazinu „Nation“. Tešić je pišući o političkom skandalu Iran-Contra i o ratu u Persijskom zalivu pomenuo i ovo:

  „Mi smo, kao slobodni ljudi, slobodno odlučili da želimo da živimo u nekakvom post-istinitom svetu.“

  Kako autori Oksfordskog rečnika dalje objašnjavaju, ovaj termin i ranije se koristio ali mu se prvi put upisuje značenje da istina sama po sebi postaje nevažna.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  Piše: N. Veljković

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zlatko Preskakulev

   OVO BI BILO" REVOLUCIONARNO"OTKRICE U POJMOVNOM I JEZICKOM delu kulture! Nikada se ne suprotstavljaju "cinjenice,emocijama" vec se Cinjenice proizvoljno, neodgvorno,sruro, "iscitavaju" emocijamai saopstavaju kao ISTINAAAA, jer je tako ,lakse, brze i pametnije: ZA GLASNIKE. a onda "cinovnici pisane reci" podlegnu tom utisku i emocijama i portebi trenutka PROFITU ,pa iskale termin "post istinu!!! TVRD JE ORAH ISTINA!!! Jedno su cinjenice I istina, ostalo su Emocije, a nije greska sto ih ima vec sto se mnogi njima"valjaju" i povrsnim i neobavestenim kozumentima tako,pisane reci, postaju ,ARGUMENTI DA SU U PRAVU- a to sve lici na ZABAVU- NEOBAVEZNooo!!! NE BRINEM ZA OVAKVA NAKLAPANJA - BRINEM O VREMENU KOJE UZALUD TROSIMO, A ONO JE IZMISLJENO SAMO I ZBOG COVECANSTVA- DALJE OD TOGA NEMA GA!! Svako NAMA dobro u Svetu posle"

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE