Olakšano gradivo u IT odeljenjima jer su učenici imali DVOJKE iz računarskih predmeta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Olakšano gradivo u IT odeljenjima jer su učenici imali DVOJKE iz računarskih predmeta

  Povećavanje broja gimnazijskih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku nije ostavilo samo mnogo praznih mesta, već je snizilo obrazovni nivo.

  Prvobitni plan i program pravljen za 100 najtalentovanijih u čitavoj zemlji ispostavio se preteškim kada je smer narastao na oko 1.000 učenika.

  „Sada imamo situaciju da od tri do pet, od 20 učenika koliko ih je u jednom odeljenju, dostiže sve što se od njih traži, a ako jedan deo đaka ima dvojke iz računarskih predmeta, jasno je da se oni ne mogu smatrati talentima. Zbog toga je doneta odluka da se programi revidiraju i olakšaju”, kaže profesorka Snežana Marković za Danas.

  Ona je članica stručne komisije, koju je formirao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Ta komisija je završila revidirani program za drugi razred i on je dobio saglasnost Nacionalnog prosvetnog saveta, a sada se čeka da bude objavljen.

  Odeljenja su u startu otvorena u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, koji su univerzitetski centri, jer je to omogućilo da u nastavi informatičkih predmeta budu angažovani i profesori sa univerziteta.

  Država je posebno forsirala otvaranje IT odeljenja, pa je broj gimnazija koje su nudile ovaj obrazovni profil iz godine u godinu rastao, što je dovelo do toga da se godišnje upiše i oko hiljadu učenika.

  Snižen i kriterijum na prijemnom

  Proširivanje upisne kvote pratilo je snižavanje kriterijuma za upis, pa je u međuvremenu olakšan prijemni ispit.

  Neki profesori matematike komentarišu da je kriterijum toliko spušten da je danas maltene teže osvojiti visok broj bodova na završnom ispitu iz matematike, nego položiti prijemni iz matematike za IT odeljenja.

  Upis u odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo doživeo je debakl 2017. godine, kada je od 13 gimnazija sa ovim odeljenjima kvotu uspelo da popuni tek pet, a naknadno su odobrena odeljenja u još tri škole.

  Jedino je 2018. prijemni za upis u odeljenja položilo 1.300 svršenih osmaka, tri puta više nego što je bilo predviđenih mesta. Ministarstvo prosvete tada je odlučilo da poveća broj odeljenja, koja su već naredne godine ostala prazna.

  Ove godine je upisna kvota na tom smeru smanjena i to prvi put od kada je on uveden. Uz to je postao i problem naći dovoljno nastavnika, koji bi predavali stručne predmete.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE