Ombudsmana brinu tragedije na gradilištima: Neko je kriv - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ombudsmana brinu tragedije na gradilištima: Neko je kriv

  Učestale pogibije radnika na gradilištima “alarmirale” Zaštitnika građana koji smatra da toliko tragedija ukazuju na nečiju krivicu.

  Povodom sve češćih pogibija radnika, zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za N1 da ta institucija nema ovlašćenja da sprovodi istrage, niti da inicira sudske postupke, ali da može da traži da nekada i po hitnom postupku bude obaveštena o rezultatima istrage kako je do neke nesreće došlo.

  Posle pogibije dva radnika na gradilištu Beograda na vodi, zaštitnik građana inicirao je sastanak sa odgovornim licima zaduženim za kontrolu bezbednosti radnika.

  “Prvo što smo tražili je da budemo obavešteni o rezultatima istrage i o tome kako je do tragedije došlo. Imamo po pravu da tražimo hitnost…Obzirom da se toliko tragedija dogodilo, napravili smo kontakt sa institucija, prvenstveno s ministarstvima, kao i sa onima koji se bave problematikom svih opasnih zanimanja”, rekao je Pašalić u Danu uživo.

  Na pitanje da li je bilo dovoljno kontrole u slučajevima u koje je imao uvid, Pašalić kaže da se često u tim slučajevima pojavljuje opravdanje da nema dovoljno ljudi koji bi trebalo da sprovode kontrolu.

  “Uvek kada neka kontrola izostane govori se da nema dovoljno lica koja tu kontrolu treba da obavljaju. To u nekim slučajevima može biti neka opravdana okolnost, ali postoje zanimanja gde ne može da se toleriše da se kontrola ne vrši”, rekao je Pašalić.

  Govoreći o sve učestalijim pogibijama, zaštitnik građana kaže da ta pojava ukazuje “da je neko kriv”. “E, samo sada treba videti ko je dao doprinos tome. Ta krivica se uglavnom vezuje za više lica – onaj ko organizuje, ko kontroliše ili onaj ko izvodi radove”, kazao je Pašalić.

  Izvor: N1

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE