Ona je PRVA ŽENA na čelu EBRD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ona je PRVA ŽENA na čelu EBRD

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je Francuskinju Odil Reno-Baso za novu direktorku na svojoj generalnoj skupštini koja se održava virtuelno.

  Reno-Baso, 55, sadašnja generalna direktorka Trezora, prva je žena na mestu šefa EBRD. Takođe je bila prva žena koja je došla na čelo Trezora, jedne od glavnih uprava u francuskom minstarstvu ekonomije i finansija.

  Ona će preuzeti dužnost kasnije ove godine od Britanca Sume Čakrabartija, koji je u julu podneo ostavku u banci na čijem čelu je bio od 2012.

  “Savet guvernera EBRD izabrao je Francuskinju Odil Reno-Baso za buduću predsednicu”, navodi se u saopštenju te ustanove.

  Godišnja skupština organizacije odložena je od maja za oktobar zbog mera izolacije uvedenih oko pandemije koronavirusa.

  Nova direktorka rekla je da je “počastvovana” i da se žuri da radi sa akcionarima, upravom i zaposlenim narednih meseci da sprovede ambicioznu mapu puta koja je upravo odobrena na godišnjoj skupštini.

  EBRD je imala šest predsednika od 1991. godine tri Francuza, dva Nemca i jednog Britanca, među njima je bio i Žak Atali koji je predložio ideju o formiranju banke francuskom predsedniku Fransoa Miteranu.

  EBRD, sa sedištem u Londonu, formirana je posle pada Berlinskog zida da pomogne istočnim zemljama u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji. Međutim, od finansijske krize 2007-2008 snažno je proširila aktivnosti i dalje u prilog ekonomskog razvoja ali takođe nedavno u borbi protiv klimatskog zagrevanja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE