Ono kad TRI DRŽAVE zagađuju Drinu: Uklanja se OTPAD kod HE "Višegrad"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ono kad TRI DRŽAVE zagađuju Drinu: Uklanja se OTPAD kod HE “Višegrad”

  Radnici preduzeća Hidroelektrane na Drini počeli su uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”.

  Do ove ekološke katastrofe došlo je pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

  Kako je ranije najavljeno, otpad iz reke, koji je Hidroelektranu “Višegrad” zatrpao pre dva dana, uklanjaju radnici preduzeća Hidroelektrane na Drini.

  Istog dana je sanirana lančanica koja je pukla, čime je sprečeno dotok novog otpada.

  Kako je ranije navedeno iz preduzeća Hidroelektrane na Drini, specijalizovani tim tog preduzeća godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojima su drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

  Navode da najviše otpada dolazi iz Srbije i Crne Gore, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je saopštilo da će hitno inicirati sastanak sa resornim ministrima u vladama tih zemalja, kako bi se pronašlo rešenje za desetine hiljada kubika plutajućeg otpada, koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama Drine.

  Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve ekološke katastrofe. Nažalost, ovaj problem prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima.

  U Višegradu je pre dve godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Srbije, BiH i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije rešen.

  “Apelujem na svest građana u sve tri države, kako bi se sačuvala ova naša reka Drina”, poručio je šef Službe za zaštitu životne sredine u HE Višegrad Darko Frganja.

  Podsetimo, tokom dana javnost je uznemirila vest i o ekološkoj katastrofi na brani na Potpećkom jezeru kod Priboja.

  Pojas oko brane i priobalje zatrpani su hiljadama kubika raznog otpada koji je Lim, usled rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko deponija u svom gornjem toku.

  Povodom ekološke katastrofe na Potpećkom jezeru oglasila se i srpska ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, upozorivši na hitnost rešavanja problema nagomilanog otpada.

  Izvor: RTS, BIZLife, Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE