Otkazi u niškom Benetonu (ni)su ALARMANTNI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkazi u niškom Benetonu (ni)su ALARMANTNI

  Oko 40 radnika niškog Olimpiasa, koji posluje za italijanski Beneton, krajem prošle godine ostalo je bez posla, a razlog je reorganizacija i gašenje dela proizvodnje, pišu Južne vesti.

  I ostali strahuju da bi mogli da dobiju otkaz, ali iz Uprave fabrike uveravaju da novih otpuštanja neće biti i kažu da je reč o “normalnim fluktuacijama tipičnim za tržište mode”.

  Još krajem decembra prošle godine počela su otpuštanja iz fabrike Olimpias group. Otkaz je dobilo oko 40 radnika, a objašnjenje je – reorganizacija. Za njih nema posla, jer je deo mašina prebačen u Hrvatsku, navode izvori iz fabrike.

  Pojašnjavaju da je unutrašnja reorganizacija za Beneton uobičajena i da se ne dešava samo u pogonu u Nišu, već i u Italiji i drugim državama u kojima ova fabrika posluje.

  Iz ugla radnika otpuštanje skoro 40 njih je alarmantno, ali ne i iz ugla poslodavaca. Pojedini radnici su ovo shvatili i kao veću pretnju i među njima se, kažu, javlja strah od zatvaranja fabrike.

  Fabrika se zatvara, 35 ljudi već dobilo otkaze, 40 odsto mašina za proizvodnju su već iseljene iz fabrike. U fabrici radi 2.000 radika koji vrlo lako mogu ostati bez posla u narednom periodu, kaže jedan od radnika.

  Međutim, u odgovoru koji je stigao iz Uprave fabrike uveravaju da se pogon u Nišu ne gasi, već da su isporuka i kvalitet poboljšani.

  “Sektor trikotaže je sezonski i varira. Trenutno se proizvodi za sezonu proleće/leto, koju karakterizuju manje količine. Neke mašine su izmeštene zbog potreba posebnih proizvodnji, kao na primer prototipi i uzorci ili proizvodnju malog obima.”

  Radi se o normalnim fluktuacijama, tipičnim za tržište mode i život proizvodne kompanije. Neznatan višak, sadržan u malom broju ljudi, svojevoljno je pristupio planu reorganizacije i tim osobama je pružena podrška u skladu sa Zakonom, odgovaraju iz fabrike.

  Najavljuju da će narednih meseci početi proizvodnja za sezonu jesen/zima, pa će se samim tim proizvoditi više i uveravaju da se situacija po pitanju smanjenja broja radnika u niškom pogonu neće menjati.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE