Otkiveno SEDAM NOVIH vrsta koronavirusa - MOGLI bi da pređu na ljude - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkiveno SEDAM NOVIH vrsta koronavirusa – MOGLI bi da pređu na ljude

  Naučnici su otkrili još sedam novih vrsta koronavirusa kod slepih miševa u afričkoj državi Gabon, ali još uvek nije sasvim jasno da li oni mogu da pređu na čoveka i da izazovu novu pandemiju.

  Naime, još od ranije je bilo poznato da koronavirusi mogu da se prenesu sa slepog miša na čoveka i da uzrokuju ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a 2002/03. i pandemija Covida-19. Za obe bolesti se smatra da su nastale nakon što je koronavirus sa slepog miša, najverovatnije preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

  Većina dosad identifikovanih vrsta koronavirusa pronađena je kod azijskih vrsta šišmiša, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih, prenosi Index.hr.

  Doktor Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Franceville u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirali više od hiljadu slepih miševa koji žive u pećinama širom zemlje i otkrili da je 18 njih imalo koronavirus. Genetskim testiranjem je utvrđeno da je sedam ovih koronavirusa, koji su pronađeni kod šišmiša koji jedu insekte, do sada bilo potpuno nepoznato.

  Pet od sedam novih virusa povezano je sa poznatim koronavirusom zvanim humani koronavirus 229E koji kruži među ljudima od 1960-ih, a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade.

  Stručnjaci zato pretpostavljaju da bi te nove vrste mogle da pređu na ljude i prouzrokuju blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

  Druga dva virusa nisu bila povezana s nekim poznatim ljudskim koronavirusima, zbog čega je još teže utvrditi da li mogu da mutiraju u oblike koji su pretnja za ljude.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE