Otklonjena SUMNJA na slučaj KORONAVIRUSA u Srbiji - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Otklonjena SUMNJA na slučaj KORONAVIRUSA u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji dosad bio zabeležen samo jedan slučaj kod kineskog državljanina za koji se ozbiljno sumnjalo da može biti koronavirus, ali da je na Infektivnoj klinici utvrđeno da je reč samo o respiratornoj infekciji.

Kako je Lončar rekao za RTS, kineski građanin, koji je predstavnik jedne firme, u Srbiju je došao 13. januara a prve tegobe su mu se pojavile 17/18. januara, nakon čega je odmah bio izolovan i smešten na Infektivnu kliniku u Beogradu, odakle je otpušten tek kada je bilo potpuno sigurno da nema koronavirus već samo respiratornu infekciju.

Lončar je rekao da je Srbija širenje epidemije koronavirusa shvatila najozbiljnije, kao i da zdravstveni sistem ima pripremljene reagense ne samo za jedan, već za četiri tipa koronavirusa, uz pomoć kojih za dva sata može da se odredi da li je pacijent zaražen koronavirusom ili nije.

“Zbog pacijenata koji su došli iz tog (zaraženog) područja i osetili tegobe uveden je i poseban broj telefona 064/8945-235, da naša ekipa dođe do njih kući i preveze ih na Infektivnu kliniku, da ne zovu Hitnu pomoć, da nemaju kontakt sa taksijem. Da li je moguće da se desi (slučaj koronavirusa)? Da moguće je. Da li smo uradili sve uradili da kad dođe do toga da se to ne širi? Jesmo uradili smo”, kazao je Lončar.

On je rekao i da u 21. veku nije moguće sprečiti kretanje ljudi, kao i da se posebne mere pažnje sprovode na graničnim prelazima, naročito prema Hrvatskoj, kao i na aerodromima u Beogradu i Nišu.

Izvor: Beta, RTS

Foto: screenshot

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE