Otkriven razlog zašto PARADAJZ više NEMA UKUS kao nekad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkriven razlog zašto PARADAJZ više NEMA UKUS kao nekad

  U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, gde nas najčešće dočekuje paradajz čiji se ukus može nazvati bezličnim. Možda ste se zapitali zbog čega je ukus tih paradajza takav.

  Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje i pokazuje da u 93 odsto modernih paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban ukus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzrok leži u uzgajivačima, odnosno njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza.

  Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjim paradajzima iz supermarketa nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus, prenosi 24sata.

  Izgubili važan gen

  „Tokom kultivisanja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni”, rekao je Zhangjun Fei sa Univerziteta Cornell.

  Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 plodova paradajza. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.

  Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se mogu pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

  Popravljanje ukusa paradajza moglo bi dovesti do velike razlike u načinu na koji uživamo u našoj ishrani čije je paradajz važan deo. Tako, na primer, zapadnjaci godišnje pojedu oko devet kilograma paradajza i 33 kilograma prerađenog paradajza – što dokazuje koliko su neizostavni za našim trpezama.

  Izvor: 24sata

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE