Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ovim tempom gorivo će POJEFTINITI za 20 dinara

Gorivo u Srbiji je za manje od nedelju dana pojeftinilo u proseku za dva dinara po litru, a moguć je i dalji i drastičniji pad cena naftnih derivata.

Ukoliko se zadrži trend pada cena sirove nafte na svetskim berzama, vrlo je moguće sniženje cene goriva za oko 20 dinara.

Na većini benzinskih stanica je evrodizel koštao 159,90, a bezolovni benzin BMB 95 je bio 148,40 dinara za litar. Svi očekuju da će cene i dalje ići naniže.

Krajnju cenu u najvećoj meri čini nabavna cena, a ona je na svetskim berzama drastičnio smanjena i nema nagoveštaja da će brzo ići nagore, kaže za Novosti zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije Bora Tatić.

Iako niko ne želi da precizira kada bi moglo da dođe do ovog pojeftinjenja, iz dosadašnje prakse je jasno da je potrebno bar od tri do četiri nedelje da se efekti sniženja sirove nafte osete i u džepovim srpskih vozača. U obrnutom slučaju, kada nafta na berzama poskupljuje, efekti se osete znatno brže.

Ako se cena sirovine zadrži na sadašnjem nivou, naravno da će i cena derivata pasti, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. Ali mora da od te bušotine do pumpe u našem komšiluku prođe neko vreme.

KADA je 9. januara sirova nafta na berzama koštala 64,90 dolara za barel, benzin BMB 95 je na pumpama u Srbiji koštao 146,20, a evrodizel 163,40 dinara za litar.

Početkom marta cena sirove nafte je bila 66,70 dolara za barel, a kod nas je litar benzina koštao 146,40, a dizela 157,40. Tačno pre godinu dana barel je bio 67,20 dolara, a 9. marta 2019. litar benzina u Srbiji koštao je 146,20, a dizela čak 163,40 dinara.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE