Ovo ćemo SVI OSETITI: Globalna NESTAŠICA čipova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo ćemo SVI OSETITI: Globalna NESTAŠICA čipova

  Potrošači širom sveta, usled globalne nestašice čipova, suočavaju se sa rastom cena i nestašicom raznih aparata i mašina – televizora, mobilnih telefona, automobila i konzola za video igre.

  Događa se “savršena oluja” faktora ponude i potražnje, objašnjavaju stručnjaci i najavljuju rast cena uređaja širom sveta.

  Nestašica čipova, koji su “mozak” u svim elektronskim uređajima, od prošle godine sve je veća, piše Gardijan.

  U početku, problem je bio samo privremeno kašnjenje u snabdevanju, jer su se fabrike gasile usled prvog udara pandemije koronavirusa.

  Međutim, iako se proizvodnja normalizovala, novi porast potražnje dostiže kritičnu tačku, a podstaknut je promenom navika u vreme pandemije.

  Veliku potražnju pokrenuli su proizvođači automobila koji ulažu u električna vozila opremljena najsavremenijom tehnologijom, zatim “bum” u prodaji televizora i kućnih računara, kao i “lansiranje” novih konzola za video-igre i mobilnih telefona sa 5G tehnologijom.

  “Koči” tehnološke i automobilske gigante

  Čak je i Epl, kompanija koja vredi dve biliona dolara i najveći je svetski kupac poluprovodnika na koje godišnje potroši 58 milijardi dolara, bio prisiljen da prošle godine zbog nestašice za dva meseca odloži puštanje u prodaju dugo očekivanog “ajfona 12”.

  “Čipovi su sve. Ovde se događa savršena oluja faktora ponude i potražnje. Ali u osnovi, postoji novi nivo potražnje koji se ne može pratiti. Svi su u krizi i situacija je sve gora”, objašnjava Nil Kampling, medijski i tehnološki analitičar Miraboa, međunarodne bankarske i finansijske grupe.

  Ford je nedavno ukinuo smene u dve fabrike automobila i najavio da bi profit ove godine mogao biti manji do 2,5 milijarde dolara zbog nestašice čipova, Nisan smanjuje proizvodnju u fabrikama u Meksiku i SAD, Dženeral motors je saopštio da bi mogao da se suoči sa gubitkom profita od dve milijarde dolara.

  Prošlog meseca, Soni je poručio da ove godine možda neće postići planiranu prodaju novog “Plejstešna” 5, zbog problema sa isporukom poluprovodnika, a Majkrosoftov “Iks-boks” predviđa da će se problemi sa snabdevanjem nastaviti najmanje do druge polovine godine.

  Očekujte skuplja vozila i telefone

  Međutim, najizrazitiji primer krize sa poluprovodnicima je Samsung, drugi najveći svetski kupaca čipova, ali i drugi najveći proizvođač.

  Ranije ove nedelje, kompanija je saopštila je da će možda morati da odloži “lansiranje” novog pametnog telefona zbog nestašice.

  “Neverovatno je da Samsung drugima proda poluprovodnike za 56 milijardi dolara, a sam ih troši u vrednosti od 36 milijardi”, primetio je Kampling.

  Čini se da će nestašica čipova potrajati još neko vreme, piše Gardijan.

  “Nema naznaka da ponuda sustiže potražnju ili da se potražnja smanjuje, dok cene rastu. Ovo će ljudi osetiti i na ulici. Očekujte da će automobili koštati više, kao i telefoni”, poručuje Kampling.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE