Pad ipak blaži, Nemačku očekuje SNAŽAN EKONOMSKI oporavak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad ipak blaži, Nemačku očekuje SNAŽAN EKONOMSKI oporavak

  Nemačka vlada očekuje da će privreda zemlje posle šoka koji je izazvao koronavirus imati snažan oporavak u obliku slova “V”, zahvaljujući manje restriktivnim merama, opsežnim testiranjima na COVID-19 i ogromnim paketima državne pomoći koji su omogućeni budžetskim suficitima u prethodnim godinama, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

  Nemačka vlada saopštila je da će se privreda te zemlje od pandemije izazvane koronavirusom oporaviti brže nego što se očekivalo, uz otporno tržište rada koje će pomoći naglom oporavku u obliku slova V, piše Fajnenšl tajms.

  Ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je da Berlin očekuje da se najveća evropska privreda ove godine smanji za 5,8 odsto, dok se prethodno predviđao pad od 6,3 odsto.

  “Recesija u prvoj polovini godine nije bila loša kako smo strahovali i oporavak s vrhunca ograničenja je brži i dinamičniji nego što smo usudili da se nadamo”, rekao je Altmajer.

  Nemačka je imala rekordnu recesiju od Drugog svetskog rata s padom od 12 odsto u prvoj polovini godine, ali je bolje prošla od drugih evropskih zemlja, ukazuje britanski list.

  Broj nezaposlenih pao je u avgustu drugi mesec uzastopce kako se tržište rada oporavljala od posledica pandemije. Rekordna posleratne recesija povećala je broj nezaposlenih sa 646.000 na skoro tri miliona, premda Nemačka, kako navodi Fajnenšl tajms, i dalje ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi.

  Međutim, dan pošto je nemačka vlada izrazila optimizam o “V” oporavku, u sredu je objavljeno da je maloprodaja u Nemačkoj neočekivano pala u julu, što je umanjilo nade da u trećem tromesečju potrošnja domaćinstva moći da pogura snažan oporavak od šoka korona virusa, ukazuje Rojters.

  Vlada Angele Merkel je od marta pokrenula niz mera podsticaja, finansiranih rekordnim pozajmljivanjem 217,8 milijardi evra, da pomogne kompanijama i potrošačima da prebrode krizu. Paketi podsticaja uključuju privremeno smanjenje poreza na dodatu vrednost od 1. jula do 31. decembra u vrednosti od 20 milijardi evra da bi se dodatno pogurala domaća potrošnja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE