Pad turizma zbog pandemije bi mogao da KOŠTA svetsku privredu 4.000 mlrd. USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad turizma zbog pandemije bi mogao da KOŠTA svetsku privredu 4.000 mlrd. USD

  Pad svetskog turizma zbog pandemije Kovida-19 mogao bi da dovede do više od 4.000 milijardi dolara gubitka svetskog BDP za 2020. i 2021. godinu, pokazao je izveštaj Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD).

  „Na svetskom nivou udarac koji je Kovid-19 naneo međunarodnom turizmu donosi gubitak BDP-a od više od 4.000 milijardi dolara, samo za 2020. i 2021. godinu“, navodi se u izveštaju podnetom zajedno sa Svetskom organizacijom UN za turizam (UNWTO).

  Međunarodni turizam i sektori koji od njega zavise podneli su gubitak od oko 2.400 milijardi dolara 2020. godine zbog direktnih i indirektnih uticaja na veliki pad dolazaka međunarodnih turista.

  Sličan gubitak bi mogao da bude zabeležen i ove godine, upozorava se u izveštaju, u kojem je navedeno da oporavak turizma zavisi velikim delom od masovne distribucije vakcina protiv Kovida-19 na svetskom nivou.

  „Svetu je potreban globalni napor za vakcinisanje koji će omogućiti zaštitu radnika, ublažiti socijalne štete i doneti strateške odluke oko turizma imajući u vidu potencijalne strukturne promene“, rekla je vršilac dužnosti generalnog sekretara UNCTAD-a Izabela Diran.

  Gubici u turizmu veći u zemljama u razvoju

  Stopa vakcinacije je nejednaka, tako da je manje od jedan odsto populacije vakcinisano u nekim zemljama i više od 60 odsto drugde, a u izveštaju se navodi i da su gubici u turizmu veći u zemljama u razvoju.

  Predstavljena su i tri scenarija za 2021. godinu, više ili manje pesimistična. Najoptimističkiji scenario pokazuje smanjenje turističkih dolazaka od 63 odsto u proseku.

  Stručnjaci ne očekuju da će se pre 2013. vratiti taj sektor na svoj uobičajeni nivo, ili će to biti nešto kasnije, a glavne prepreke su restrikcije putovanja, sporo iskorenjivanje virusa, malo poverenje putnika i nepovoljno ekonomsko okruženje.

  Broj turističkih dolazaka pao je 74 odsto 2020. godine u odnosu na 2019, a početak 2021. bio je još gori za većinu destinacija sa prosečnim padom od 88 odsto u odnosu na period pre pandemije korone.

  Najteže pogođene oblasti su severoistočna Azija, jugoistočna Azija, Okeanija, Severna Afrika i južna Azija. Najmanje pogođeni su Severna Amerika, Zapadna Evropa i Karibi.

  U izveštaju se upozorava da su ugrožena radna mesta. UN Agencija ocenjuje da je u opasnosti između 100 i 120 miliona direktnih radnih mesta vezanih za turizam.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE