Papa ispituje "sveti" biznis od 300 miliona evra - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papa ispituje “sveti” biznis od 300 miliona evra

  Vatikan konačno uvodi red u Međugorju, a sam papa Franja nie oduševljen kako tamošnji sveštenici već godinama organizuju neviđeni verski turizam koji donosi milione evra.

  Strah i nelagodu u Međugorju izazvao je gest pape Franje koji je poslao svog specijalnog izaslanika, varšavskog nadbiskupa Henrika Hosera, koji ima delikatan zadatak da proveri šta se događa u tom misterioznom svetilištu koje godinama privlači hiljade vernika i gde se okreće veliki novac, a Gospa se, navodno, ukazuje s vremena na vreme.

  Trenutno u tom svetilištu vanredno stanje, pre inspekcije uklanja se sve što bi moglo da utiče na papinog izaslanika da napiše krajnje negativan izveštaj, pišu Novosti.

  Sam papa Franja nije naklonjen Međugorju, što je u više navrata i potvrdio. Njega ne oduševljava ukazanje Gospe na način kako to tvrde lokalni sveštenici koji već godinama organizuju neviđeni verski turizam koji donosi milione evra.

  Dolazak inspekcije plaši lokalne sveštenike, franjevce koji dobro znaju da ih papa u slučaju Međugorja ne podržava. Papa nema ništa protiv što tamo dolazi mnogo vernika, ali mu i te kako smeta što se razvija svojevrsni verski biznis u kojem je vera na poslednjem mestu.

  Vatikan stalno ističe stav koji su zauzeli katolički biskupi iz bivše Jugoslavije, da nema dokaza o natprirodnim pojavama u Međugorju. Potom su i visoki crkveni dostojanstvenici utvrdili da oko Međugorja kruže mnogi “podzemni interesi” i da je sve u funkciji novca, prodaje suvenira i iznajmljivanja kuća za vernike koji dolaze u velikom broju.

  Taj “fenomen” traje još od 24. juna 1981. godine, kada je šestoro mladih iz Međugorja svedočilo o tome da su na brdu Crnica videli belu pojavu s detetom u naručju. Računa se da je Crkva tokom gotovo 36 godina otkako vernici dolaze u Međugorje zaradila više od 300 miliona evra, a da je to mesto posetilo 30 miliona hodočasnika.

  Neki tvrde da su i te procene skromne i da godišnje od verskog biznisa ostane i 100 miliona evra, a zarađuju svi.

  Svakodnevno hodočasnik ostavi u Međugorju najmanje 50 evra, i sve ide u crkvene ruke. Velike kuće sagradili su i oni koji tvrde da su te 1981. videli Gospu, koja im se povremeno i dalje ukazuje, a na crno rade svi, od ugostitelja do iznajmljivača soba, kaže jedan sveštenik koji poznaje prilike u Međugorju.

  Prema njegovim rečima, niko ne plaća poreze, pa ni za prodaju suvenira koji donose neverovatnu zaradu. Sada je svima jasno da će poljski nadbiskup sve to da vidi i zatim prenese papi Franji, koji je odlučio da napokon uvede red.

  Veliku korist od verskog turizma u Međugorju imaju i Slovenci, koji tamo dovode vernike iz Južne Koreje i Indije. U proseku ostaju tri dana u Međugorju i okolnim mestima i potroše godišnje milione evra.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE