Papa od RASKOŠNE palate stvorio dom za BESKUĆNIKE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papa od RASKOŠNE palate stvorio dom za BESKUĆNIKE

  “Palaco Miljiori” na Trgu svetog Petra u Vatikanu, zdanje iz 19. veka u posedu Rimokatoličke crkve, postao je dom beskućnicima.

  Do prošle godine u palati su boravile časne sestre iz crkvenog reda Kalasancijane, nakon čega je ovo zdanje renovirano.

  Zbog svoje blizine ključnim tačkama u Vatikanu, bilo je predloga da se palata pretvori u hotel. Ipak, papa Franja je odlučio da “Palaco Miljiori” od sada bude siguran dom za beskućnike, prenosi NBC News.

  Prilikom svečanog otvaranja renoviranog zdanja, Papa je poručio da lepota zaceljuje. On je blagoslovio palatu 31. januara, uoči Svetskog dana siromaštva.

  Palata, koja nosi nezvaničan naziv “Palata siromaha”, trenutno je dom za oko 50 beskućnika, koji nastanjuju 16 spavaćih soba, dok im tople obroke pripremaju volonteri.

  “Ovo mesto je za mene dom. Imam svoj krevet, sobu i kupatilo. U potpunosti se razlikuje od spavaonica koje sam do sada posećivao. Ta mesta su ličila na štalu krcatu stokom”, kaže Mario Breca (53), novi stanar Papinog skloništa.

  Osim toga što je živeo na ulici, amputirana mu je noga zbog ozbiljne bolesti, a živi od državne invalidnine u iznosu od 270 evra mesečno.

  Karlo Santoro, pripadnik katoličkog dobrotvornog udruženja Zajednice Sv. Egidija, koja je bila uključena u ovaj projekat, smatra da je “Palaco Miljiori” pravi spoj krajnosti.

  “Reč je o raskošnom zdanju, tik pored Trga i Bazilike svetog Petra, koje nastanjuju oni koji donedavno nisu ni imali krov nad glavom”, kazao je Santoro.

  Izvor: Index

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE