Papua Nova Gvineja ODBILA vakcinisane radnike iz Kine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papua Nova Gvineja ODBILA vakcinisane radnike iz Kine

  Vlasti Papue Nove Gvineje odbile su da prime zaposlene u rudarskoj kompaniji nakon saznanja da su dobili neimenovanu vakcinu protiv virusa korona.

  Papua Nova Gvineja (PNG) otkazala je čarter-let kojim je 150 kineskih radnika trebalo da doputuje u tu ostrvsku državu blizu Australije, nakon saznanja da je pedesetak radnika koji su se ranije vratili iz Kine primilo eksperimentalnu kinesku vakcinu protiv COVID-19.

  Reč je o zaposlenima u rudniku kompanije Ramu nikl u provinciji Madang, koji je u vlasništvu kineske državne metalurške korporacije. Kompanija je pismeno obavestila ministarstvo zdravlja PNG da će ti radnici možda biti lažno pozitivni na testu jer imaju antitela.

  Naime, vakcinisani su 10. avgusta, ali se ne navodi kojom vakcinom od nekoliko koje Kina razvija.

  Vest su prvi objavili australijski mediji, navodeći da vlada u Kanberi, koja najviše finansijski pomaže PNG, ima saznanja da je Kina možda počela da u regionu testira vakcinu protiv virusa korona na radnicima kineskih državnih preduzeća.

  Odluku da otkaže čarter-let doneo je iz preventivnih razloga epidemiološki štab u Port Morsbiju. Šef tog štaba je rekao da vlada Papue Nove Gvineje nije dobila nikakve informacije o testiranju vakcine ni o tome da li su radnici dali pristanak, preneo je AFP.

  Papua Nova Gvineja, sa devet miliona stanovnika najmnogoljudnija država Melanezije i jedna od najsiromašnijih u regionu Pacifika, suočava se s potencijalno velikim talasom zaraze virusom korona, koji bi mogao da ima katastrofalne posledice s obzirom na uslove u kojima živi veliki deo stanovništva.

  Takođe, postoje sumnje u zvaničnu statistiku, jer je od početka epidemije u celoj zemlji testirano samo 14.400 osoba. Ako se zaraza rasplamsa, slabom zdravstvenom sistemu preti kolaps, piše Saut Čajna morning post.

  Kina razvija osam vakcina

  Od 21 vakcine koje su prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u fazi kliničkih ispitivanja, osam se razvija u Kini. Prošle sedmice je prva od njih, ona koju pravi kompanija Kansino, dobila patent i treba da počne treća faza testiranja.

  U naprednoj fazi razvoja je i vakcina kineske državne kompanije Sinofarm, iz koje su se hvalili time da su dali eksperimentalno cepivo svojim zaposlenima i pre nego što je vlada odobrila testiranje na ljudima.

  Kineska vlada je saopštila da će dve vakcine biti testirane na pripadnicima vojske i radnicima kineskih kompanija koji putuju u inostranstvo.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE