Patentirana DOMAĆA inovativna maska: Štiti od VIRUSA i traje VIŠE MESECI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Patentirana DOMAĆA inovativna maska: Štiti od VIRUSA i traje VIŠE MESECI

  Pandemija COVID-19 motivisala je domaće naučnike i preduzetnike, da osmisle maksimalno bezbedne i ekonomski isplative maske, koje će, po svemu sudeći, još neko vreme biti deo naših odevnih kombinacija.

  Jedna takva inovacija uskoro će ugledati svetlost dana, zahvaljujući saradnji eminentnog naučnika, doktora Vukomana Jokanovića i uspešne novosadske preduzetnice, Ivane Đurović, u čijem pogonu će od septembra početi da se proizvodi jedinstvena maska sa filterom od nanočestica srebra.

  ALBO hirurške maske sa nanosrebrom, rezultat su višemesečnih temeljnih istraživanja jednog od najistaknutijih inovatora u našoj zemlji, doktora Vukomana Jokanovića.

  Kako kaže, njegov najnoviji patent jedinstven je na ovim prostorima, pre svega, jer se zasniva na nanomedicini, koja se smatra najvećim izazovom 21. veka.

  “Ovo je nanosistem prenešen u sistem koji se nalazi u platnu, tu je bio izazov fiksirati čestice nanosrebra unutar platna i kako obezbediti njihovu gustinu da bi one obezbedile da virus, iako je mali, ima što je moguće manje šanse da ne dođe u kontakt ni sa jednom od njih”, kaže dr Vukoman Jokanović, naučni savetnik i inovator.

  Ključni deo maske, kako objašnjava doktor Jokanović, jeste filter sa nanosrebrom, koji blokira prodiranje patogena, a njena efikasnost potvrđena je na bakterijama i pojedinim virusima. Njen glavni adut je aktivna zaštita, što je favorizuje u odnosu na neke druge maske.

  “Maska koja nema u sebi aktivni sistem sličan ovome vas ne štiti dovoljno, jer je pitanje vremena za koje će virus da prođe sa spoljašnje površine maske na unutrašnju”, dodaoje Jokanović.

  Ovaj dugogodišnji saradnik Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, ističe da su ove maske postojane i da se mogu koristiti više meseci, lako se dezinfikuju, peru i peglaju.

  Za kvalitet i dizajn biće zadužena novosadska kompanija, kojoj je primarna delatnost kongresni turizam, ali je u uslovima pandemije proširila svoj opseg.

  Plan je da patent profesora Jokanovića planiraju da unaprede i da nakon dobijanja sertifikata počnu sa prvom serijom, kako bi ona bila dostupna pre svega školarcima, njihovim roditeljima, ali I zdravstvenim radnicima u crvenim zonama.

  Izvor: RTV

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Светлана Стојановић

   ..а штити и од вампира и вукодлака и осталих крвопија....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE