Performans povodom hrvatskog predsedavanja EU: Umetnica gola na vrhu zgrade (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Performans povodom hrvatskog predsedavanja EU: Umetnica gola na vrhu zgrade (VIDEO)

  Uravo, na Trgu žrtava fašizma, u samom centru Zagreba, umetnica Nina Kamenjarin izvodi svoj performans, penjući se naga na popularnu džamiju Meštrovićev paviljon.

  Ovaj performans izvodi se po ugledu na performans Tomislava Gotovca iz 1996. godine, nazvan „Straža na Rajni”, kada je ovaj hrvatski umetnik stajao go na kupoli na vrhu zgrade HDLU-a, u mirnom stavu, licem okrenut prema istoku.

  U svojoj verziji performansa, Kamenjarin stoji podignute glave, gledajući u vlastita stopala, polako se okrećući oko svoje ose.

  „Omaž Tomislavu Gotovcu odraz je mojih autorskih i životnih prioriteta i stajališta, a ujedno mi je i velika čast. Čini mi se da za njega znam oduvek, a ovaj performans  upoznala sam kao mlada studentkinja. Fizičkim stavom svog tela ispitujem otvorenost naspram zatvorenosti u današnjem trenutku – u njemu je sadržan moj stav prema ovom trenutku, kao što je onda bio Tomov” rekla nam je umetnica pre uspona za hrvatski portall Večernji list.

  Njen performans deo je projekta „Budućnost političkog performansa” kojim udruženje Domino obeležava hrvatsko predsedavanje Savetom EU, a koji sprovodi u partnerstvu sa Institutom Tomislav Gotovac pod okriljem programa „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Evropi u svetu – Projekt predsedavanja EU 2019.-2021.”.

  Izvor: Večernji list

  Foto: FB/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE