5 NAJVEĆIH ZABLUDA kada je u pitanju zaštita od sunca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 NAJVEĆIH ZABLUDA kada je u pitanju zaštita od sunca

  I ptice na grani su naučlile da je veoma važno da koristite kremu za sunčanje, i to ne samo kada ste na plaži, već kao svakodnevnu rutinu. Ali i pored svih saveta i upozorenja lekara i stručnjaka, ni dan danas nije zavladalo opšte prihvaćeno pravilo obaveznog nanošenja kreme. Zato navodimo najčešće greške koje pravite kada je zaštita od štetnih UV zraka u pitanju:

  Greška 1: Ne koristite kremu tokom oblačnih dana

  Čim zakoračite van vašeg kućnog praga, morate da stavite kremu! Čak i kad pada kiša i kada je oblačno! Zato što ni tada oblaci ne blokiraju skroz štetne UVA i UVB zrake (blokiraju možda oko 25%), i oni ipak prodiru u vašu kožu.

  Greška 2: Ne možete izgoreti kada ste u vodi

  Ovo je potpuno netačno. UVB zraci mogu da prodru i kroz vodu, naročito ako ste u plitkoj vodi. Da ne pričamo o tome da se sunčeva svetlost može odbiti od površine vode i dovesti do veće izloženosti UV zračenju onih delova tela koja su iznad vode. Dovoljna je onolika količina kreme koja staje u vašu šaku da biste bili potpuno zaštićeni.

  Greška 3: Krema sa visokim SP faktorom traje ceo dan

  Ako samo jednom dnevno nanesete kremu sa visokim SP faktorom, to vam ne garantuje da ćete biti zaštićeni tokom celog dana. Uvek nanosite kremu iznova, bar na svaka 2,3 sata, kada ste tokom celog dana izloženi suncu.

   

  Greška 4: Možete dobiti rak kože samo na onim delovima tela koji su izloženi suncu

  Iako je verovatnije da dobijete rak na onim delovima kože koji su direktno izloženi suncu, postoji i manja mogućnost da se ćelije raka razviju i na ostalim delovima kože. Ovo uključuje one delove tela kojima nikada ne bi pali na pamet kao što su stopala ili koža ispod nokatne površine. Zato potražite lekarsku pomoć i zbog najmanje sumnjive mrlje.

  Greška 5: Ne možete dobiti rak kože ako koristite kremu sa SP faktorom

  Nijedna krema ne garantuje stoprocentnu zaštitu, bez obzira na to što je SPF 50. Iz prostog razloga jer ne postoji krema koja blokira 100% UVA i UVB zračenja. Zato je bitno da nosite propratnu opremu koja će vas dodatno zaštiti poput šešira, naočara za sunce, lagane, široke odeće. Još ako možete da ostanete u hladovini – odlično, budite tamo što duže.

  Naravno, nemojte se sunčati između 10 ujutru i 3 popodne.
  I za kraj: dobro obratite pažnju na rok trajanja kreme, naročito ako vam je ostala od prošle godina. Ona ne da vas neće zaštiti, nego će još i naškoditi vama i vašoj koži.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE