Petar Matijević je najveći zemljoposednik u Hrvatskoj i hoće još jednu firmu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petar Matijević je najveći zemljoposednik u Hrvatskoj i hoće još jednu firmu

  Srpski biznismen Petar Matijević, najveći zemljoposednik u Hrvatskoj, planira da kupi preduzeće Agro-Tovarnik u Tovarniku, čime bi imao u vlasništvu 3.350 hektara hrvatskih oranica koje se prostiru od međudržavne granice kod Šida pa sve do Vinkovaca i Osijeka, piše portal Agrosmart.

  Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima preko 70 preduzeća i 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, poslao je menadžmentu Agro-Tovarnika ponudu za kupovinu ove firme, to jest udela koje imaju direktor i radnici ovog preduzeća. Ponudu je dala Matijevićeva firma registrovana u Hrvatskoj.

  Ovaj dopis doveo je do negodovanja menadžmenta Agro-Tovarnika, hrvatskih biznismena i Hrvatske poljoprivredne komore koja je pozvala premijera Andreja Plenkovića da hitno dođe u Osijek, zaustavi prodaju tovarničkog preduzeća i spreči mogućnost da srpski biznismen dođe u posed oranica.

  Kako je preneo Hrvatski radio, glas su digli i članovi Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića zabrinuti zbog prodaje zemlje i ćutanja županijske vlasti.

  Prema informacijama koje su dostupne Agrosmartu, Matijević je ukupno za Agro-Tovarnik spreman da plati 10 miliona evra. Svaki deoničar bi za jedan odsto udela dobio 100.000 evra. To je izuzetna ponuda za sve koji imaju udeo u preduzeću iz Tovarnika, a njih je oko 70.

  Agro-Tovarnik je privatna firma osnovana 2000. godine. Uzgaja žitarice, uljarice i šećernu repu i ima veoma razvijenu ratarsku kooperaciju. U poslednjih nekoliko godina ulaže dosta u povrtarstvo i voćarstvo, naročito u zasade višanja.

  U vlasništvu Agro-Tovarnik ima 1.300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, a u zakupu još oko 1.900 hektara. Osim toga, u kooperaciji sa ratarima u Vukovarsko-sremskoj županiji obrađuje 5.200 hektara.

  Komentarišući namere Petra Matijevića direktor Agro-Tovarnika Miroslav Knežević izjavio je za HRT da u ovom momentu ne postoji spremnost vlasnika na prodaju. Kazao je i da je Agro-Tovarnik nedavno preuzeo firmu Arator sa hiljadu hektara vlastite zemlje, što po njemu najviše zanima srpskog biznismena.

  “Za dve godine Matijević bi vratio uloženo jer mi poslujemo veoma dobro. Mi to 15 godina držimo pod kontrolom, tu široku vlasničku strukturu. Isplaćujemo dividendu, ljudi su zadovoljni i niko sa strane ne može ući u vlasničku strukturu. Ne može Matijević da kupi tvrtku koja nije na prodaju”, rekao je Knežević.

  U izjavi za Agrosmart Petar Matijević je naglasio da je Hrvatska slobodna i pravno regulisana država i da nikoga u njoj ne bi smela da uznemiri dostojna ponuda za kupovinu bilo kog pravnog lica, uključujući Agro-Tovarnik.

  “Sejanje straha i zagovaranje teorije zavere usmerene protiv istočne Hrvatske samo je u umovima pojedinaca koji su vođeni isključivo svojim interesima. Zašto bi neko poput gospodina Kneževića odbio ponuđenu dvostruko veću platu nego što zaradjuje u postojećoj kompaniji ako nema dodatnih razloga i interesa za koje mali sudionici ne znaju”, rekao je Matijević.

  Naveo je da su sve kompanije koje deluju pod okriljem kompanije Matijević uspešne, te da su njegova imanja u Negoslavcima i Jankovcima primer uspešnog gazdovanja. Najavio je da će u Sremskim Lazama biti izgrađena fabrika za sušenje povrća koja će zapošljavati 300 radnika.

  Petar Matijević kupio je 2015. godine dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj, u Starim Jankovcima i Negoslavcima. Tada je došao u posed oko 1.500 hektara u Vukovarsko-sremskoj županiji i postao najveći vlasnik oranica u toj zemlji.

  Prema saznanjima Agrosmarta u proteklih nekoliko godina kupio je još oko 600 hektara, od privatnih lica. Tako je u Hrvatskoj u njegovim rukama sad preko dve hiljade hektara oranica. Nedavno je od vlasnika hrvatskog porekla koji žive u Argentini kupio i oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Osijeka.

  Izvor: Agrosmart

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE