"Piramida Dilts": Pitanja koja će vam pomoći da promenite vaš život na bolje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Piramida Dilts”: Pitanja koja će vam pomoći da promenite vaš život na bolje

  Svi imaju različite živote: neki su uspešni, a neki ne uspevaju da isprave stvari. Životni treneri koriste određene šeme za podizanje svesti o vašim životnim pitanjima. “Dilts” piramida je model lične promene koji ide sa jednog nivoa na drugi. Da biste došli putem promene na neki viši nivo, nužno je da se promene stvari na nižim nivoima.

  Značenje piramide

  “Dilts” piramida logičnih nivoa je koncept koji apsolutno svi treba da znaju i razumeju. Za to postoje najmanje 2 dobra razloga:

  Mogućnost da analizirate vaš život– analiza kroz pitanja u piramidi može vam pomoći da promenite određene stvari koje utiču na vaš način života.

  Šansa da utičete na vaš život– čim shvatite koji su vaši glavni problem, biće vam jasno šta treba da uradite kako bi vam život bio dobar.

  Nivoi piramide

  Pre nego što počnete da odgovarate na pitanja, treba da znate da do odgovora možete doći na sledećem nivou.

  Nivo 1: Šta ja imam?

  Pitanje ovog nivoa je direktno vezano za poslove, finansije, porodicu i sve što je povezano sa vašim okruženjem. Razumno pitanje je ovde: Zašto imate sve što imate? Da biste odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da pređete na sledeći nivo.

  Nivo 2: Šta da radim?

  Pitanje ovog nivoa očito je povezano sa određenim akcijama. Logično je da akcije utiču na sve što imamo na kraju svega. Pametno je razmišljati o tome zašto radimo ono što radimo. Odgovor na ovo je na sledećem novou.

  Nivo 3: Kako da izaberem?

  Svakako, izbori koje donosite igraju važnu ulogu u vašim životima. Različiti faktori mogu uticati na vaše izbore: ciljevi, zdravstveno stanje, nivo strasti itd. Ali ovde morate odgovoriti na još jedno pitanje: Zašto biste izabrali ono što biste odabrali? Tradicionalno, na ovo pitanje odgovor možete naći na sledećem nivou.

  Nivo 4: U šta verujem?

  Ovde se radi o uverenjima određene osobe. Na primer, ako smatrate da se sve može postići bez napora, nećete se potruditi da bilo šta postignete. Međutim, ako verujete da sve zahteva puno truda, učinićete i dati sve od sebe da postignete svoj cilj. Ali zašto verujete u ono što verujete?

  Nivo 5: Ko sam ja?

  Kao što naziv nivoa ukazuje, ovo je pitanje samosvesti i samorazumevanja (ovi koncepti određuju vaša uverenja). Veoma je važno napraviti realne procene o sebi i izbeći smanjenje snage i skrivanje svojih mana.

  Nivo 6: Zašto sam živ?

  Zadnji nivo se odnosi na najvažniji koncept – smisao života. Od presudnog značaja za svakoga jeste da ima misiju sa kojom prolazi kroz život. Ne bi trebalo da se suprotstavljate sebi, vašim verovanjima, odlukama ili akcijama.

  Prema tome, ako pronađete prave odgovore na sva ova pitanja spoznaćete sve praznine u vašem životu. Kao što znate, mnogo je lakše poboljšati sebe kada znate koje su vaše slabe tačke. Iskreni odgovori na pitanja mogu vam pomoći da poboljšate vaš život.

  Pokušajte da shvatite šta se dešava u vašem životu i odgovorite na pitanja po nivoima.

  Izvor: BIZLife/Bright Side

  Foto: Pixabay

  Piše: D.A.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE