PKS: Godinu dana za OPORAVAK Srbije od koronakrize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS: Godinu dana za OPORAVAK Srbije od koronakrize

  Privredi Srbije, pogođenoj pandemijom koronavirusa, za oporavak će biti potrebno u proseku godinu, pokazali su rezultati istraživanja “Zajedno kroz krizu” koje je sprovela Privredna komora Srbije (PKS).

  Kriza je najviše pogodila mikro preduzeća, dok je likvidnost i dalje jedan od ključnih problema sa kojima se firme suočavaju, navodi se u saopštenju PKS.

  U trećem ciklusu istraživanja sprovedenog od 8. do 15. juna, vreme oporavka većina ispitanika procenjuje na godinu dana, skoro svaka treća firma veruje da će joj biti dovoljno od tri do šest meseci, dok najpogođenije sektore turizam, saobraćaj i kreativnu industriju očekuje oporavak duži od godine.

  Oko 73 odsto firmi se pribojava drugog talasa pandemije i ponovnog privremenog zatvaranja, a na drugom mestu je pad tražnje za proizvodima i uslugama, dok 40 odsto firmi očekuje ograničenja povezana sa padom likvidnosti poslovanja, padom dostupnih izvora finansiranja, promene u izvoznim i uvoznim politikama.

  Skoro trećina firmi očekuje barijere u vezi sa ograničenjem okupljanja i novih zahteva u pogledu standarda kvaliteta proizvoda i usluga, pokazali su rezultati ankete.

  Više od 90 odsto firmi očekuje pad prihoda u ovoj godini, najveći gubici biće u turizmu, kreativnoj industriji i saobraćaju, a prate ih i industrija različitih proizvodnih delatnosti i IT sektor.

  Četvrtina učesnika ankete procenjuje da su im prihodi u junu 2020. u odnosu na isti mesec prošle godine u najboljem slučaju prepolovljeni, a svaka druga firma imala je gubitak do 30 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE