PKS: Pomoć prevoznicima ČUVA 20.000 radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS: Pomoć prevoznicima ČUVA 20.000 radnih mesta

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da će odluka o pomoći od 600 evra po autobusu za prevoznike u drumskom saobraćaju, u okviru najavljenog paketa pomoći privredi, sačuvati više od 20.000 radnih mesta u Srbiji.

  “Vlada je zaista reagovala adekvatno i očekujemo pomoć od 600 evra po autobusu za prevoznike u drumskom saobraćaju. To je mera koja možda ne može da reši sve probleme, ali može da pomogne kompanijama da ne otpuštaju ljude. Trenutno u ovom sektoru radi više od 20.000 ljudi”, istakao je Čadež, saopštila je PKS.

  Dodao je da, posle šest milijari evra vredne pomoći države od početka pandemije, sledi dodatna pomoć od 2,5 milijardi evra, neophodnih za očuvanje privatnog sektora, pre svega, za održanje nivoa zaposlenosti.

  Cifre pokazuju, kako je rekao, da se privreda bolje održala nego što se predviđalo i kada je u pitanju industrijska proizvodnja, kao i očuvanje radnih mesta.

  “Za privredu i Privrednu komoru je važno da su donete dve mere sa liste predloga PКS. Osim podrške prevoznicima, to je i nastavak garantne šeme, za šta je obezbeđeno i dodatnih 500 miliona evra namenjenih državnim garancijama koje će privredi omogućiti da dođe do povoljnijih kredita, da investira, zapošljava i neometano proizvodi”, rekao je Čadež.

  Predsednik PKS je podsetio da je 23.000 preduzeća prošle godine dobilo kredite uz garanciju države, a da će privrednicima ove godine na raspolaganju biti i krediti uz garancije američkog DFC.

  Predsednik Odbora Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice Udruženja za saobraćaj PКS Milomir Radovanović je podsetio da je inicijativa autobuskih prevoznika i za obezbeđenje državne pomoći pokrenuta još za vreme vanrednog stanja.

  “Inicijativu su podržala nadležna ministarstarstva i najavljena je državna pomoć sektoru za prevoz putnika u drumskom saobraćaju”, kazao je on.

  Predložena mera da se prevoznicima putnika u drumskom saobraćaju za svaki autobus dodeli subvencija od 600 evra za narednih pola godine, znači opstanak za ova preduzeća, smanjivanje otpuštanja radnika i mogućnost za dalje investiranje, naveli su u Udruženju za saobraćaj PКS.

  Ukazno je da je prevoz putnika u drumskom saobraćaju izuzetno ugrožen usled pandemije koronavirusa, jer gotovo dva meseca više od 95 odsto kapaciteta nije radilo.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE