Plata smanjena svakom trećem radniku - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Plata smanjena svakom trećem radniku

  Oko dve trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mesec dana od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona, još prima punu platu kao i ranije, dok je za 33 odsto njih plata već znatno smanjena u odnosu na period pre pandemije.

  To su pokazali rezultati istraživanja koje je sproveo portal MojPosao.ba, o uticaju pandemije na posao, a u kojem je učestvovalo 2.500 ispitanika, od čega je 67 posto zaposleno, a ostalih 33 posto bez posla.

  Nešto više od polovine ispitanika koji su naveli da im plata još nije umanjena, međutim, očekuje da će umanjenje doći u narednom periodu, kao jedna od mera koje će sprovesti kompanije kao odgovor na pandemiju.

  „Posledice krize izazvane pandemijom za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plate ili znatno izmenjeni uslovi rada, a prema trendu tek slede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima“, analizira Ena Muraspahić iz kompanije Kolektiv, autorka ovog istraživanja.

  U ukupnom broju ispitanika, njih 17 odsto je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona, a među nezaposlenim učesnicima istraživanja, njih 53 odsto je izgubilo posao upravo zbog toga.

  Izvor: Investitor

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE