Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Pobedio “komunalce” na sudu: Voda NE MORA da se plaća jer – NIJE za piće

Meštanin Ravnog Sela pored Vrbasa, Božidar Caričić dobio je sudski spor protiv komunalnog preduzeća i tako je oslobođen obaveza plaćanja računa za vodu, pošto ona u tom selu nije za piće, preneo je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Javno komunalno preduzeće Komunalac iz Vrbasa je prethodno tužio Caričića zbog duga manjeg od 3.000 dinara, pod pretnjom izvršenja.

Presudom Osnovnog suda u Vrbasu, koja je potvrđena pred Višim sudom u Somboru, Caričić je oslobođen potraživanja tog komunalnog preduzeća, uz obrazloženje da iz dokazanih činjenica građanima u ovom selu preduzeće nije isporučivalo vodu za piće, te da nema pravo da takvu uslugu naplaćuje.

Ravno Selo je jedno od pet sela u opštini Vrbas u kojima je snazi rešenje pokrajinske sanitarne inspekcije staro više od 13 godina, po kome voda nije za piće.

Sudija Mirjana Vignjević je u obrazloženju presude navela da je voda jedan od najvažnijih uslova opstanka i života na Zemlji, kao i da ona zauzima posebno mesto među mnogobrojnim ekološkim faktorima neophodnim za život i zdravlje čoveka.

Sud je utvrdio da tokom 2016. godine, za koju je Caričić tužen, u Ravnom Selu vršena isporuka vode, ali ne “vode za piće”.

“Kako javno komunalno preduzeće kao tužilac nije dokazalo da je korisnicima isporučio pijaću vodu odnosno građanima Ravnog Sela, pa ni ovde tuženom, sud smatra da isti nema pravo da naplaćuje svoju uslugu”, navodi se u obrazloženju presude.

Sud je zaključio da je javno komunalno preduzeće osnovano da bi građanima isporučivalo vodu za piće za čiju ispravnost garantuje, te samo za to ima pravo da naplaćuje izvršenu uslugu, preneo je VOICE.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE