Počela anketa o sudbini Starog savskog mosta - pred Beograđanima DVE OPCIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počela anketa o sudbini Starog savskog mosta – pred Beograđanima DVE OPCIJE

  Na sajtu Grada Beograda danas je objavljena anketa u kojoj sugrađani mogu da glasaju o budućnosti Starog savskog mosta.

  Pred Beograđanima su dve varijante rešenja šta će biti sa ovom konstrukcijom pošto se krene u izgradnju novog mosta preko Save.

  Anketa traje do 15. decembra, a anonimnost je zagarantovana.

  Varijanta 1

  Podrazumeva dve intervencije. Jedna je izgradnja novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj sa pristupnim stazama u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije, čiji će izgled biti definisan projektom.

  Druga intervencija je demontaža Starog savskog mosta i ponovna montaža lučne čelične konstrukcije glavnog raspona u parku Ušće na poziciji između TC Ušće i Muzeja savremene umetnosti.

  Most će ovom intervencijom predstavljati skulpturu na visini od 4,5m. Prostor ispod mosta može da sadrži kulturne, komercijalne i slične sadržaje.

  Investiciona vrednost ovih radova je oko 15 miliona evra.

  Varijanta 2

  Preseljenje i dogradnja mosta između Novog Beograda i Ade Ciganlije za pešačko-biciklistički saobraćaj.

  Podrazumeva demontažu mosta i ponovnu montažu, izradu novih betonskih stubova i nedostajuće čelične konstrukcije i izgradnju prilaznih staza u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije.

  Investiciona vrednost radova je oko 14 miliona evra

  Izvor: Beoinfo

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bojan

   Šta je sa varijantom 3: da most ostane gde jeste i gde mu je mesto... Samo kažem

   • Небитно

    Е па не може, синдром који имају не дозвољава да било шта преживи!

  • unisteni Beograd

   Glasamo da most ostane na svom mestu a da nove nakazne zgrade tkz..Beograda na vodi premestite u svoja sela odakle ste dosli posto o urbanizmu pojma nemate

  • Mira

   Naravno.Most da ostane gde jeste.moze samo tramvajski saobracaj da bude na nekom novom mostu..Mada i ovako sve ,kao do sada.nikome ne smeta..

  • scout

   varijanta 2....kada ga vec sklanjate ...neka mu namena ostane ista ....povezivanje a ne susto postojanje

  • Verica

   Kakav je ovo uopšte izbor? Dva nebulozna rešenja. Kom je geniju palo na pamet da most preseli na suvo, u park? Ta ideja ne zaslužuje komentar. Pešački most do Ade je svakako potreban, ali : zašto ne bi izgradili novi? Demontaža mosta, i njegovo preseljenje će koštati Boga Oca. Verovatno je i to prilika da se malo podeli kajmak među ovim navodnim ljubiteljima Beograda. A šta će sa stubovima i sa postojećim prilaznicama Starom Mostu? Hoće i to da ruše, čisto da šteta bude malo veća? Most treba da ostane gde jeste, zato što ima svrhu, a ima i istoriju. Dokle ćemo dopuštati da se sistematski uništava istorija ovog grada? Most je 20. oktobra 1944 godine pod kišom metaka razminirao hrabri beogradski učitelj Miladin Zarić, inače nosilac Albanske Spomenice, tada već u svojim pedesetim godinama. Ako nacisti nisu uspeli da ga sruše, nećemo valjda sada to dopustiti? Svojevremeno sam videla projekat da se Stari Most pretvori u pešački, i da se njegove bočne strane prošire malim radnjama i buticima, dakle da postane neka vrsta mini pešačko-trgovačke zone iznad vode, nalik starom mostu u Firenci. To bi bilo lepo, korisno i jeftino rešenje. Mostu bi trebalo dati ime Miladina Zarića, za šta se već dugo sa nezainteresovanom gradskom birokratijom bori jedna grupa građana. To je najmanje što možemo da učinimo da se očuva sećanje na jedan hrabar čin, koji nije samo lepa priča o istoriji ovog grada, već treba da bude svima inspiracija.

   • Rastko

    Ovo je sjajna ideja al nažalost neostvariva na toj lokaciji zbog postojeće drumske i sinske infrastrukture sa obe strane mosta. Bukvalno bih onda morali da menjaju celu s8nsku trasu, nove obilaznice itd na drugoj lokaciji, čak nema ni slobodne lokacije za tako nešto između gazele i Brankovog, da ne pominjemo da bih to sve onda koštalo jedno 5 puta više. Vaša ideja je sjajna nakon restouracije tog mosta i odabira prave lokacije za isti

  • Andreja Maričić

   Zašto ne bi postojeći most prepraviti u pešački i biciklistički umesto da se bacaju pare na izmeštanje, prepravke pa izgradnju novog mosta. Gluposti nema kraja

  • Andjelka

   A da prvo napravite novi most za tramvajski i automobilski saobracaj, a da posle radite sa ovim ono sto odluci vecina. Ostaviti Beograd bez jedine tramvajske veze izmedju starog i novog dela grada ce prouzrokovati potpuni kolaps u saobracaju, koji ce verovatno uskoro kolabirati.

  • Milan

   .Ovakve predloge mogu samo idioti da smisle, što nam je već poznato. Bolje da taj novac ulože u bolnice.

  • Predrag

   I ja sam za varijantu broj 3...

  • Rastko

   E ste svi ovde retardiran ili sta? Na postojećem mestu mora da se izgradi novi širi most zbog potreba sinskog i drumskog saobraćaja, jer je beograd pretrpan gužvama i potreban mu je barem još 1 most preko Save ako ne i dva za drumski saobraćaj. Trenutni most je premali za potrebe Beograda i ne bezbedan već 20 godina, ko kaze suprotno očigledno nije ni bio na tom mostu godinama. Most je izgrađen pre 70 godina tako da ni ne cudi

  • jasna

   Ruši...ruši...ruši...to je odlika ove vlasti. Kako bi se inače podelile pare,svima po nekoliko %, pa umesto sada planiranih 15 miliona evra, biće na kraju 30 miliona evra. Poznata i uhodana mašinerija i deoba. Zato i jesno siromašno društvo, jer se ruši, rasipa, otima, jednostavno, pljačka javno i bezobzirno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE