Počelo suđenje bivšem direktoru Audija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počelo suđenje bivšem direktoru Audija

  Bivšem šefu Folksvagenove divizije luksuznih automobila Audi i još trojici je počelo suđenje zbog optužbi povezanih s prevarom s dizel-vozilima te kompanije na testovima izduvnih gasova.

  To je prvo krivično suđenje u Nemačkoj zbog skandala koji je izbio pre pet godina i koji je grupu Folksvagen koštao više od 32 milijarde evra novčanih kazni i poravnanja.

  Rupert Štadler i još trojica optuženi su za prevaru, izdavanje lažnih sertifikata i krivično kažnjivo lažno reklamiranje.

  Predviđeno je da komplikovano suđenje u Minhenu ima 176 ročišta i da traje do 20. decembra 2022. godine.

  Suđenje je posledica Folksvagenovog skandala s emisijama izduvnih gasova koji je izbio u septembru 2015.

  Američka agencija za zaštitu životne sredine objavila je tada obaveštenje o kršenju propisa navodeći da je VW opremio i podesio hiljade automobila tako da se zagađenje ne bi otkrilo kada su automobili bili na testiranju pri tehničkom pregledu.

  Softver je podešavao rad motora tako da bi automobili mogli da prođu test zagađena, a posle testa ih je vraćao u redovan režim rada te su na ulici zagađivali više. Rezultat je bilo da stvarno zagađenje prelazi američke granice za azot-oksid, što može naštetiti zdravlju ljudi.

  Bivši izvršni direktor Volfgang Hac i još dvojica inženjera optuženi su za razvoj dizel-motora od 3.000 kubnih santimetara za Audi, VW i Porše koji su koristili ilegalni softver.

  Štadler se ne tereti za učešće u razvoju motora, već zbog izdavanja dozvole za prodaju vozila koja ih imaju, uprkos tome što je za prevaru znao najkasnije u septembru 2015.

  Slučaj za koji se sudi uključuje 250.700 vozila Audi, 71.600 VW i 112.100 Poršea koja su uglavnom prodata na američkom i evropskom tržištu.

  Uvodno ročište suđenja je nastavljeno čitanjem optužnice na 90 stranica. Optuženima preti najmanje šest meseci, a maksimalno 10 godina zatvora.

  Bivši izvršni direktor VW Martin Vinterkorn optužen je u dva predstojeća krivična postupka u Nemačkoj u vezi s tim skandalom. Optužile su ga i američke vlasti, ali im on ne može biti izručen. Dva direktora Folksvagena ​​su već u zatvoru u SAD.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE